Megjelent a legújabb, globális tápláltsági állapotról szóló átfogó jelentés

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A Global Nutrition Report (GNR) a világ első számú független értékelése a globális táplálkozás/tápláltsági állapot helyzetéről, melyet egy nemzetközi, különböző intézményeket képviselő szakértői csoport készít.

Az aktuális átfogó jelentésen keresztül a GNR rávilágít az elégtelen tápláltsági állapot okozta terhekre, valamint kiemeli a kezelésük területén tett előrelépéseket és működőképes megoldásokat. Hangsúlyozza, hogy a malnutríció (alul- és túltápláltság) világméretű felszámolásához elsősorban az esélyegyenlőtlenség elleni fellépésre van szükség.

Az új elemzés jelentős egyenlőtlenségeket tárt fel az országokon és a lakosságon belül, és azt mutatja, hogy

a legkiszolgáltatottabb/legsérülékenyebb csoportok a leginkább érintettek, az ő esélyük a legnagyobb a nem megfelelő tápanyagbevitelre.

Az egyenlőtlenségek hozzájárulnak az elégtelen tápláltsági állapot különböző formáinak – alultápláltság, túlsúly, elhízás és más, táplálkozással összefüggő krónikus betegségek – kialakulásához, az élelmezési és egészségügyi rendszerek egyenlőtlenségei pedig tovább súlyosbítják a táplálkozási egyenlőtlenségeket, fenntartva egy ördögi kört. A 2020-as globális táplálkozási jelentés ezért megvizsgálja az egyenlőtlenség kezelésének kritikus szerepét az elégtelen tápláltság minden formájának felszámolása érdekében.

Forrás: GNR

A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy az egészségesebb táplálkozás jelentős mértékben járul hozzá a gyermekek kognitív képességeinek, valamint fizikai teljesítményének fejlődéséhez, amely iskolai teljesítményüket is meghatározza. A javuló iskolai étkeztetési programok egyrészt csökkenthetik az alultápláltság kialakulását, és biztosítják, hogy a gyermekek ne juthassanak szükségtelenül olyan élelmiszerekhez, amelyek növelik az elhízás kockázatát, másrészt jövedelmet biztosítanak a gazdáknak, és ösztönözik a gyermekeket az iskolában maradásra és a jobb tanulmányi eredmények elérésére.

A teljes riport elérhető a GNR weboldalán: https://globalnutritionreport.org/