12 versenyző a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében

2020. február 6-án, a SIRHA kiállításon kerül sor a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 döntőjére és – várhatóan 16 órától – nyilvános eredményhirdetésére. A dobogós helyezések kihirdetése mellett egyéb díjak is gazdára találnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felajánlott különdíjat Feigl Edit, az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság vezetője adja majd át.

Kép forrása: NÉBIH

A közétkeztetésben dolgozók szakmai fejlődése kiemelkedően fontos azért, hogy a mai kor elvárásának megfelelő ételsorokat állítsanak össze és modern konyhatechnológiai megoldásokat használjanak. Ennek az elvárásnak való megfelelést bizonyíthatják a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) résztvevői.

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) által alapított, széleskörű szakmai támogatással évente megrendezett, szakmai tapasztalatcserére, továbbképzésen való részvételre is lehetőséget biztosító verseny hetedik alkalommal kerül megrendezésre. A döntőnek második alkalommal ad otthont a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Vendéglátóipari Szakkiállítás, melyen látványos körülmények között méri majd össze tudását az elődöntőkből a fináléig jutott 12 csapat, a szakmai zsűri és a közönség mindent látó szemei előtt.

Míg az előző versenyre „tavaszváró ételekkel” pályáztak a közétkeztetők, az aktuális téma: „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”. A megmérettetésben részt vevő csapatoknak a közétkeztetés keretében is elkészíthető, szállítható, felnőtt korosztálynak szánt, tradicionális hazai nyári ízeket képviselő, háromfogásos ebédet kell elkészíteniük, melynek kötelező eleme a lecsó és a méz.

Az elvárások teljesítése igazi kihívás, hiszen a csapatoknak csak 550 Ft/adag nettó nyersanyagköltség áll rendelkezésükre és a tálalásra is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, mert az elkészült ételeket kiállítják.

A szervezők az utánpótlás motiválásáról is gondoskodnak: a versenynek az ország minden pontjáról érkező, szakképzésben részt vevő tanulók is részeseivé válnak azzal, hogy közreműködnek a tálalásban.

Az érdeklődők számára nagyszerű és izgalmas lehetőség, hogy a feladatot különböző szakmai megközelítésekkel abszolváló csapatok munkáját a lelátóról és kivetítőkről is nyomon követhetik. A versenyen elkészült ételek receptjeit pedig a szervezők a későbbiekben széles körben elérhetővé teszik, kiadvány formájában.