Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályának legfrissebb ajánlása. A nevelési-oktatási és szakképzési intézményekben üzemeltetett étel- és italautomaták kínálatának egészségesebbé tételét célzó ajánlás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével készült, az Egészségügy Szakmai Irányításáért Felelős Helyettes Államtitkárság felkérésére.

A Segédlet az étel-italautomaták árukínálatának kialakításához általános iránymutatásra szolgál és a vonatkozó jogszabályok figyelembevétele mellett, a táplálkozás-egészségügyi szempontok (ezen belül a közétkeztetési rendelet) szem előtt tartásával született.
A kiadvány élelmiszercsoportonként mutatja be az étel- és italautomaták kínálatában javasolható élelmiszereket és azokat a termékcsoportokat, melyek értékesítése annak ellenére sem javasolható, hogy jogszabályi tiltás erre nem vonatkozik.
Az NNGYK elkötelezett a nevelési-oktatási intézmények táplálkozás-egészségügyi környezetének javításában. Rendszeres felmérései, korábbi, az iskolabüfék kínálatának összeállítására vonatkozó ajánlása, továbbá az Egészséges táplálkozást ösztönző iskola program keretében fejlesztett segédanyagok is azt a célt szolgálják, hogy az a környezet, melyben a fiatalok idejük nagy részét töltik, az egészség hosszú távú megőrzését és az egészségtudatosság növelését szolgálja, a táplálkozás terén is.
Az ajánlás itt érhető el.