Díszoklevéllel tüntették ki Bakacs Mártát, az országos táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok szakértőjét

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2023. március 10-én, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként „Hosszútávú teljesítmény díjban” részesítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály epidemiológusát, Bakacs Mártát. A díj átadására az intézet éves állománygyűlésén került sor, melynek ezúttal is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nagyelőadója adott otthont.

Bakacs Márta többek között tervező-elemző szakembere a gyermekkori elhízást monitorozó hazai COSI vizsgálatoknak, az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálatnak (OTÁP) és számos hazai modellprogramnak, hatásvizsgálatnak is. Eddigi szakmai pályafutása során több mint 40 kutatási projektben vett részt, és 100-nál több tudományos publikáció, szakmai kiadvány köthető nevéhez.

Szakmai Önéletrajz

Bakacs Márta Anna, epidemiológus

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Iskoláján 2003-ban szerzett epidemiológus diplomát. Pályája kezdetén a külső és belsőtéri levegőszennyezettség és a gyermekkori légzőszervi betegségek összefüggéseit vizsgáló felmérésekben szerzett tapasztalatokat a Fodor József Országos Közegészségügyi Központban.

Később a hazai mortalitási és morbiditási adatok korszerű térinformatikai elemzésével foglalkozott. 2003-tól az Országos Epidemiológiai Központban részt vett az új hazai egészségmonitorozási rendszer kiépítésében, és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keretein belül létrehozott Egészségmonitorozási Hálózat irányításában. Közreműködött a hazai egészség-indikátor rendszer kidolgozásában, a Magyar Egészségadattár, a népegészségügyi jelentési rendszer létrehozásában. Szerzőként és szerkesztőként részt vett a magyarországi egészségjelentések elkészítésében 2004, 2010, 2015, 2016 és 2017-ben

2009-től az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI), majd 2015-től a jogutód Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok tervezésével, adatok komplex statisztikai elemzésével, jelentések, tanulmányok összeállításával, közlésével foglalkozik. Részt vett az első, 2009-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat módszertani kidolgozásában, lebonyolításában, majd az azt követő 2014-es és 2019-es kutatásokban is. A gyermekkori elhízás európai szintű monitorozási rendszeréhez kapcsolódó ismétlődő vizsgálatok, a gyermekközétkeztetés korszerűsítését előmozdító felmérések meghatározó tervező-elemző szakembere. Oktatóként közreműködik az egészségügyi szakemberek továbbképzésében és a táplálkozásepidemiológia területén szervezett posztgraduális oktatásban.

Irányító szerepet játszott a hazai, kedvezőbb táplálkozási szokások kialakítását célzó modellprogramok előkészítésében és megvalósításában, valamint egyes népegészségügyi célú kormányzati intézkedések – mint például az EU-s támogatással indított Iskolagyümölcs program, a transzzsírsavrendelet vagy a népegészségügyi termékadó – hatásvizsgálatainak elkészítésében. Mindezek mellett hazai és külföldi tudományos műhelyek számos alkalommal kérték fel együttműködésre olyan kutatási témákban, mint a táplálkozási kockázatok, az egészség-egyenlőtlenségek és a dohányzás okozta társadalmi terhek.

Szakmai pályája során 40-nél több kutatási projektben vett részt, és 100-nál több tudományos publikáció, szakmai kiadvány köthető nevéhez.