Élelmezésbiztonság és táplálkozás, 2020

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) amerikai irodája és a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI) közös szervezésével, 2020. július 14-én mutatták be az élelmezésbiztonság és táplálkozás globális helyzetét vázoló 2020. évi jelentést (SOFI).

A jelentés tartalmazza az éhínség, az élelmezésbiztonság és az alultápláltság globális előfordulására vonatkozó legfrissebb és hiteles becsléseket. Felhívja a figyelmet arra, hogy az egészséges és megfizethető étrend biztosítása érdekében, amely az éhínség és alultápláltság megszüntetésének feltétele, változtatásokra van szükség az élelmiszer-ellátó rendszerekben.

A riport legfontosabb megállapításai:

  • Az éhező emberek száma világszerte lassan növekszik 2014 óta.
  • A jelenlegi becslések szerint közel 690 millió ember éhezik, vagyis a világ népességének (7,8 milliárd fő) 8,9%-a. Ez a szám az utóbbi évben 10 millióval, az utóbbi öt év alatt pedig közel 60 millióval nőtt.
  • Hasonló tendenciát mutat azon emberek aránya, akik súlyos élelmiszer-ellátási gondokkal küzdenek. 2019-ben közel 750 millió ember – vagyis a világon minden tízedik ember- súlyos élelmiszer-hozzáférési problémával nézett szembe. A becslések szerint összesen 2 milliárd embernek nem volt rendszeres hozzáférése a biztonságos, tápláló és megfelelő mennyiségű élelmiszerhez. A leginkább érintett földrészek Afrika és Ázsia.
  • A 2015 őszén elfogadott Fenntartható Fejlődési Keretrendszer és annak gerincét képező célrendszer végrehajtása az ENSZ eddigi egyik legnagyobb vállalkozása. A fenntartható fejlődési célok egyike a „Zero Hunger”, azaz az éhínség nemzetközi megszüntetése, 2030-ra. A riport megállapítja, hogy a világ nem halad előre a „Zero Hunger” cél 2030-ra történő elérésében, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az éhező emberek száma 2030-ra meghaladja a 840 milliót.
  • Az előzetes becslések szerint a COVID-19 járvány hatására az alultáplált emberek száma 83-132 millióval növekedhet 2020-ban.

Kép forrása: fao.org

A riport 2. része az egészséges étrend elérhetőségével és árával foglalkozik. Megállapítja, hogy az egészséges étrend (amely megfelel a nemzetközi táplálkozási ajánlásoknak és amely változatos is, tehát több élelmiszercsoport biztosítja a fő tápanyagok bevitelét) átlagosan 60%-kal többe kerül, mint az az étrend, amely a létfontosságú tápanyagot biztosítja ugyan, de nem elég változatos, és ötször többe kerül annál az étrendnél, amely pusztán az életben maradáshoz szükséges energiamennyiséget biztosítja.

Az egészséges étrend a világon több mint 3 milliárd ember számára megfizethetetlen, és több mint 1,5 milliárd ember még olyan étrendet sem engedhet meg magának, amely biztosítja az alapvető tápanyagok javasolt szintjét.

Tovább rontja az egészséges táplálkozáshoz való hozzáférést a jelenlegi világjárvány, tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak a jövedelmekhez képest tovább nőnek.

A vita során a meghívott szakértők egyetértettek abban, hogy egyszerű megoldás nem létezik. Minden országnak személyre szabottan kell kezelnie problémát, de abban egyetértettek, hogy a megoldás kulcsa az egészséges étrendhez való hozzáférés biztosítása mindenki számára, amelyhez az élelmiszer-ellátó rendszerek megfelelő átalakítása vezethet. Továbbá cél egy olyan élelmiszer-környezet létrehozása, amely segíti az embereket az egészséges választásban.

Az online bemutató visszanézhető:
Az IFPRI weboldalán: https://www.ifpri.org/event/virtual-event-transforming-food-systems-affordable-hthe-2020-state-food-security-and-nutrition
Az IFPRI Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/watchparty/297280117996200/?entry_source=PAGE_TIMELINE
Az IFPRI Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=ZCWNaelUfsQ