Elérhetők az NNGYK által gyűjtött élelmiszeradatok az Európai Bizottság adatbázisában

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Magyarország az Együttes fellépés a bevált jó gyakorlatok megvalósításáért (JA Best-ReMaP, 2021-2023) európai uniós projekt keretében szolgáltatott élelmiszerekről adatokat, egy európai, harmonizált reformuláció-monitorozó rendszer létrehozására.

Az adatok 2025 áprilisától az Európai Bizottság Élelmiszer- és Italcímke Adatbázisában (FABLE) elérhetők. A tápértékek összehasonlítását diagrammok és táblázatok segítik.

Az adatgyűjtést Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudomány Főosztálya végezte, a legnagyobb élelmiszerforgalmat bonyolító üzletekben, így biztosítva, hogy a lakosság által leggyakrabban fogyasztott termékekről összetételi- és tápanyagadatok álljanak rendelkezésre.

A gyűjtés öt élelmiszer főkategóriát foglalt magában: alkoholmentes italok; előrecsomagolt kenyerek, pékáruk; húskészítmények és növényi alapú alternatíváik; reggelizőpelyhek, müzlik, kásák; tejtermékek, desszertek és növényi alapú alternatíváik. A termékadatokat fényképezéssel gyűjtötték kollégáink, a fényképekről azokat egységes formátumban rögzítették és az élelmiszereket a projekt céljaira kialakított élelmiszer-csoportosítási rendszer szerint kategóriákba és alkategóriákba sorolták.