A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) munkatársai 2025 márciusában és áprilisában ismét pillanatfelvételt készítenek a boltokban kapható reggelizőpelyhek, müzlik, kásák, illetve alkoholmentes italok kínálatáról.

Az adatgyűjtés az európai uniós „Együttes Fellépés a Krónikus Nem-Fertőző Betegségek Megelőzéséért” (JA PreventNCD) projekt keretében zajlik, amelynek célja a krónikus nem-fertőző megbetegedések (daganatos, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) és kockázati tényezőik kezelése.
Bővebben a JA PreventNCD projektről itt: https://preventncd.eu/about/.
Az NNGYK a projekt keretében, nemzetközi együttműködésben egy európai szintű, egységes rendszer kialakításán dolgozik, mellyel monitorozhatók a feldolgozott élelmiszerek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a projektben részt vevő tagállamok egy egységes módszer szerint, időről-időre felmérik a saját országukban elérhető élelmiszerkínálatot: összegyűjtik a szupermarketekben található élelmiszerek csomagolásán feltüntetett információkat. Az így létrejövő adatbázisok megkönnyítik az egyes országokban forgalmazott élelmiszerek tápanyag-összetételének összehasonlítását, és előmozdíthatják az európai élelmiszerkínálat minőségének javítását. Az élelmiszerek monitorozása ugyanis ösztönözheti az élelmiszeripart a termékek összetételének javítására, amely az egészséget jobban támogató élelmiszerek választékát biztosítja a lakosság számára.
Az NNGYK 2022-ben lebonyolított felmérése után, melynek keretében 2600 élelmiszer csomagolásán fellelhető adatokat rögzítettek a szakértők, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának munkatársai most ismét felkeresik a jelentősebb élelmiszerüzlet-láncokat.
A felmérés első szakaszában az üzletek polcain található reggelizőpelyhek, müzlik, kásák, illetve alkoholmentes italok csomagolásáról készítenek fényképeket és egészítik ki friss adatokkal a már meglévő adatbázisukat. Ez lehetővé teszi a hazai élelmiszerkínálat követését, a tápanyag-összetétel változékonyságának felmérését, a legkedvezőbb összetételű termékek beazonosítását az egyes élelmiszercsoportokon belül.
A projekt során összegyűjtött korábbi és friss adatok egy – már az NNGYK fejlesztése alatt álló – nemzeti adatbázisban és egy közös európai adatbázisban (https://food-labels-explorer.jrc.ec.europa.eu/en/explore-data) kerülnek megosztásra.