Konferenciával ünnepelte az OGYÉI a HAPPY hét 10. évfordulóját

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épületében került megrendezésre október 22-én az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szervezésében, A gyermekkori elhízás és megfékezésének lehetőségei elnevezésű konferencia. A rendezvény nem titkolt célja volt az immár 10. éve futó HAPPY program (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) megünneplése.

Minden évben a víz világnapjához (március 22.) kötődően kerül meghirdetésre a HAPPY-hét, mely során az iskolák és óvodák az OGYÉI által kínált vízivást népszerűsítő programötletek közül válogatva szervezhetik meg saját tematikus egészséghetüket. A most megrendezésre került októberi konferencián az OGYÉI elismerésben részesítette azokat, akik kiemelten sokat tettek a program sikeréért, illetve azt az 5 iskolát, melyek az indulástól kezdve min-den évben aktív résztvevői voltak a HAPPY-hétnek. A jutalmazottaknak üveg emlékplakettet adott át Dr. Szentiványi Mátyás az OGYÉI főigazgatója és Dr. Csányi Endre Péter, egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár, ezt követően pedig különböző területekről érkező szakemberek tartottak előadást a gyermekkori elhízás megelőzésének témájában.

A vonatkozó szakmapolitikai tevékenységekről Dr. Vitrai Józseftől, az EMMI megbízott főosztályvezetőjétől hallhattunk részletes összefoglalót, a nemzetközileg alkalmazott, a gyermekkori elhízást célzó jógyakorlatokba pedig Dr. Kovács Viktória Anna engedett bepillantást. Dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető igazgatója az elhízás komplex kezelésének hazai helyzetéről, ezt követően Prof. Szabó András a jelenség genetikai hátteréről beszélt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől érkezett Szűcs Zsuzsanna, főtitkár és Kubányi Jolán, elnök, akik a magyar gyermekek táplálkozási szokásairól készült hazai kutatási eredményeket, valamint a szövetség által már több éve vezetett GYERE® program eredményeit mutatták be. Antal Emese a Magyarországon élő 11 és 18 év közötti gyermekek táplálkozással kapcsolatos tévhiteire, Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportban a legfontosabb szempont megszerettetni a gyermekekkel a mozgást. Az OGYÉI részéről Tóth Krisztina tartott előadást a kiskorúakat célzó élelmiszermarketing veszélyeiről, Zentai Andrea, főosztályvezető az egészséges környezet jelentőségéről, Nagy-Lőrincz Zsuzsanna, dietetikus, és egyben a HAPPY program koordinátora pedig a 10. HAPPY hét eredményeiről. Feigl Edit, főigazgató-helyettes az intézet legújabb, Kóstolj bele a nagyvilágba! című, közétkeztetést népszerűsítő kampányának tervét mu-tatta be. Az OGYÉI azon célkitűzése, hogy a konferencián minél szélesebb körből tudjon szakértőket megszólaltatni megvalósult, ezzel is hangsúlyozva a gyermekkori elhízás problémájának komplexitását.

Emlékplakettet vehetett át:

Prof. Dr. Martos Éva, Dr. Kovács Viktória Anna, Schmidt Judit, Arató Györgyi, Dániel Ág-nes, Dr. Nagy Orsolya, Tóth Krisztina, Nagy Barbara, Nagy-Lőrincz Zsuzsanna, Miháldy Kinga és Zentai Andrea

Az 5 jutalmazott iskola pedig:

a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Géderlaki Szent László Általános Iskolája, a Cecei Általános Iskola, a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája, az Árpád Fejedelem Általános Iskola és a Balatonszabadi Kincskereső Általános Iskola volt.

Szívből gratulálunk!