Milyen az egészséges étrend? Ezzel a címmel jelent meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös nyilatkozata, melynek bemutatójáról Zámbó Leonóra, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának dietetikusa készített beszámolót.
Az egészséges étrend az egészségmegőrzés és jóllét egyik kulcseleme. Segíti az egészséges növekedést és fejlődést, támogatja az aktív életmódot, szerepe van a tápanyaghiány, a túlsúly, az elhízás, a fertőző és nem fertőző betegségek, valamint az élelmiszer eredetű betegségek megelőzésében. Bár azt, hogy valaki hogyan táplálkozik, számos tényező befolyásolja, ideértve az egyéni jellemzőket (pl. egyéni preferenciák, hiedelmek) és helyi sajátosságokat (pl. kulturális környezet, a helyben elérhető élelmiszerek és az étkezési szokások), az egészséges táplálkozás alapelvei állandóak.
A közös nyilatkozat létrejöttének háttere az, hogy az egészséges étrenddel kapcsolatban gyakran egymásnak ellentmondó üzenetek fogalmazódnak meg a médiában, és sokszor a tudományos publikációkban is. A konszenzuson alapuló definíciók hiánya pedig akadályozhatja az előrehaladást az élelmiszerrendszer átalakításában.
A dokumentum az egészséges táplálkozás négy alapelvét foglalja össze, tisztázva az étrenddel kapcsolatos definíciókat is.
A négy alapelv:
- Adekvát: Az egyéni szükségleteknek megfelelő, elegendő mennyiségű tápanyag biztosítása (a tápanyaghiány és a túlzott mértékű tápanyagbevitel megelőzése, továbbá az egészség megőrzése érdekében).
- Kiegyensúlyozott: Az energiát szolgáltató tápanyagok kiegyensúlyozott bevitele.
- Mérsékelt: Az egészség szempontjából kedvezőtlen élelmiszerek és összetevők korlátozott fogyasztása.
- Változatos: A különböző élelmiszercsoportok, valamint a csoportba tartozó élelmiszerek változatos bevitele.
Az alapelvek betartásához a nyilatkozatban hivatkozott, korábban publikált FAO- és/vagy WHO-dokumentumok adnak útmutatót.
A dokumentum készítői kiemelték, hogy bár azt, hogy mitől egészséges egy étrend univerzális bizonyítékok támasztják alá, többféle étrendi mintázat is lehet egészséges. Mivel ezeket az étrendi mintázatokat meghatározza az egyes élelmiszerekhez való hozzáférhetőség, a kultúra, helyi hagyományok is, a nemzeti táplálkozási ajánlások kialakításakor mindig a helyi sajátosságokat kell alapul venni.
Hangsúlyozták továbbá, hogy az egészséges táplálkozás megvalósítása nem csak az egyén felelőssége. A politikai, ezen belül agrárpolitikai döntések meghatározhatják azt, hogy az egyén számára milyen élelmiszerek hozzáférhetők és azoknak milyen a minősége.
A dokumentum itt érhető el.