A koronavírus-betegek táplálása témájú, elsősorban egészségügyi személyzet számára tartott online szemináriumokon vettek részt az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai.
A COVID-19 – táplálás az intenzív osztályon című, angol nyelvű webináriumot a BDA (Brit Dietetikusok Szövetsége) hirdette meg. Két intenzív terápiában jártas dietetikus, Danielle Bear és Liesl Wandrag tartott beszámolót és osztották meg tapasztalataikat a kialakult járványhelyzet kapcsán. 2020. április 6-án készült a felvétel, így az addigi brit statisztikákat tartalmazza. Az előadások mindenki számára ingyenesen elérhetőek az alábbi linken, regisztrációt követően.
Koronavírusos betegek táplálása – amit a dietetikusnak tudnia kell címmel, 2020. április 7-én Dr. Emma Ridley, ausztrál dietetikus adott tanácsokat a kritikus állapotú betegek táplálására vonatkozólag. Az előadás az alábbi linken ingyenesen hozzáférhető:
Néhány kiemelt megállapítás a súlyos állapotú koronavírus-betegek táplálása kapcsán
- Kritikus állapotú betegek esetében az enterális (mesterséges) táplálást minél korábban el kell kezdeni.
- Az 5., intenzív osztályon töltött nap után agresszívabb táplálási terápiát ajánlott alkalmazni.
- Törekedni kell a táplálás megszakításának minimalizálására.
- A sztenderd diéta magas energia- és fehérjetartalmú.
- Amennyiben a száraz étel irritálja a beteg nyálkahártyáját, folyékony, pépes étrend ajánlott.
- Az intenzív osztályon kezelt betegeknél gyakran lép fel gasztrointesztinális intolerancia, amely magyarázható a hosszú ideig tartó szedációkkal, de a szakértők szerint elképzelhető, hogy a vírus sajátossága és újabb tünete is lehet.
- Diabéteszes betegeknél fontos a folyamatos vércukor-monitorozás.
Útmutatók a koronavírus-betegek táplálkozásához
Folyamatosan készülnek és frissülnek az új, koronavírusra vonatkozó táplálkozási útmutatók.
- Az ANZICS (Australian and New Zealand Intensive Care Society) Covid-19 guideline itt érhető el.
- Az ASPEN (American Society for Parenteral and Enteral Nutrition), intenzív osztályon kezelt betegek táplálásával kapcsolatos iránymutatásai itt érhetők el.
- Az ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) útmutatója itt érhető el.
- A BAPEN (British Association of Parenteral and Enteral Nutrition) keretében működő NNNG (National Nurses Nutrition Group) útmutatója itt érhető el.