Változik a tepertős pogácsa termékleírása

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Európai Unió Hivatalos Lapjának 2021. február 18-i számában megjelent az Európai Unió Bizottságának rendelete, amely a „hagyományos különleges terméknek” minősülő tepertős pogácsa termékleírásának módosítását hagyja jóvá. A rendelet 2021. március 10-én lép hatályba.

Az Európai Unióban a 90-es évektől van érvényben az az oltalomrendszer, amely az egyes tagállamokban előállított különleges termékek eredetiségét igazolja. 2013-ban a tepertős pogácsa is felkerült a „hagyományos különleges termékek” (HKT) listájára, az első (és eddig egyetlen) magyar termékként. A tepertős pogácsa így – a spanyol serrano sonkához vagy a nápolyi pizzához hasonlóan – egyedi készítése miatt igazoltan különleges és tradicionális (legalább 25 éve a helyi gasztronómiában jelen lévő) élelmiszernek számít.

A most életbe lépő termékleírás-változás többek között a pogácsa átmérőjére, súlyára, zsírtartalmára vonatkozik, továbbá pontosításokat is eszközöltek a leírásban.

Az Európai Unió Hivatalos Lapja: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:057:FULL&from=HU

A Bizottság (EU) 2021/242 végrehajtási rendelete: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0242&qid=1613656893671&from=HU

További információ az uniós oltalomrendszerről: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/quality-schemes-explained