Figyeljünk az adagnagyságra – táplálkozási tanácsok járvány idejére

Az OGYÉI dietetikusainak általános javaslata, hogy naponta ötször együnk, kisebb adagokat. Ha a fizikai aktivitásunk csökken, kevesebbet mozgunk, mint korábban (azaz kevesebb energiára van szükségünk), az ételadagjainkat (a bevitt energia mennyiségét) is csökkentenünk kell, ha el akarjuk kerülni a súlygyarapodást (vagyis ha fent akarjuk tartani az energiaegyensúlyt).

Hiába csökkentjük a megszokott adagnagyságot, kevésbé fogjuk éhesnek érezni magunkat akkor, ha az ételeink összetételét is optimalizáljuk.

Ebben segítségünkre van a magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®.

A főétkezések, azaz a reggeli, ebéd és vacsora különböznek a kisétkezésektől (tízóraitól, uzsonnától). A főétkezések – ahogy nevük is mutatja – tartalmasabbak, mennyiségileg is jelentősebbek.

Vegyük figyelembe, hogy az egyes korosztályoknak eltérőek az igényeik: kisebb gyerekeknek és 60 év felettieknek kisebb adag is elegendő ugyanabból az ételből, mint kamaszoknak, felnőtteknek.

További cikkek a témában itt.