Mit csinálj, ha változott az ízérzékelésed COVID-19-fertőzés hatására?

Koronavírus-fertőzés kapcsán gyakori tapasztalat az ízek, illatok érzékelésének megváltozása. Az étel ilyenkor íztelennek vagy éppen túl sósnak, édesnek, esetleg fémes ízűnek is tűnhet.

Ezek a kellemetlen és bosszantó tünetek ugyan jellemzően csak időlegesek, de már rövid távon is befolyásolják az étvágyunkat és azt, hogy mennyit eszünk. A napokon át elhúzódó csökkent tápanyagbevitel pedig akár az általános gyógyulásunkat is hátráltathatja.

Oleg Magni fotója a Pexels oldaláról

Mit csinálj, ha megváltozott az ízérzékelésed?

1. Előfordulhat, hogy a megszokottól eltérő ételek jobban esnek. Fontos, hogy újra és újra kóstold meg azokat az ételeket, amikről úgy érzed, le kellett mondanod, mert az ízérzékelés akár napról napra változhat.

2. Törekedj a változatosságra, egyél gyakrabban kevesebbet, ha csökkent az étvágyad.

3. A semlegesebb ízű ételek (rizs, tészta, burgonya, csirkemell, tofu, keksz, gabonapehely stb.), illetve a szobahőmérsékletű vagy enyhén hideg ételek, italok sokszor tolerálhatóbbak, még akkor is, ha éppen nincs sok étvágyad.

4. Kísérletezz különböző ízű, állagú és hőmérsékletű ételekkel, hogy megtaláld azokat, amelyeket a legkönnyebb elfogyasztani, illetve, hogy színesítsd az étkezéseket. Kombináld a különböző állagokat egy étkezésen belül (pl. szórj ropogós magokat az ételekre), ez is serkentőleg hathat az étvágyra.

5. A megfelelő fehérjebevitel is fontos a gyógyuláshoz. Amennyiben a húsfélék fogyasztása során vagy egyszerűen a megváltozott ízérzékelés miatt fémes mellékízt tapasztalnál, próbálj ki a megszokottól eltérő, új ízesítéseket, fűszerezéseket, illetve hús helyett fogyaszthatsz másféle fehérjét (hal, tojás, sajt, túró, tej, tofu, hüvelyesek, olajos magvak stb.) is alternatívaként.

6. Az intenzívebb fűszeres, ecetes, savanykás-gyümölcsös, esetleg enyhén csípősebb ízek (mustár, gyömbér, fahéj, kakukkfű, oregánó, csemegepaprika, fokhagyma, menta, citrom stb.) növelhetik az ételek élvezeti értékét, valamint a nyálelválasztást, emésztést is serkenthetik. A főétel mellé jól eshet savanyúság vagy gyümölcs is.

7. Ha túl sósnak érzed az ételeket, vásárláskor válassz minél alacsonyabb sótartalmú termékeket, valamint kerüld az ételek utánsózását.

8. A túl édesnek érzett ételek, italok ízét savanyú gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel (citrom, narancs) egyenlítheted ki. A turmixokat, dzsúszokat víz hozzáadásával teheted kevésbé édessé.

9. Ha fémes ízt érzel a szádban, ami nem az ételből származik, akkor használj műanyag vagy fa evő- és szedőeszközöket, illetve ételkészítéshez, -tároláshoz üveg vagy zománcedényeket fém helyett, valamint kerüld az alufólia használatát is.

10. Ne becsüld le a látvány erejét! Az ételeket mindig úgy tálald, hogy legalább „a szemed kívánja”.

11. Ha zavarnak a főzés, sütés során felszabaduló illatok vagy csökkent erőnléted miatt fárasztó lenne az ételkészítés, alkalmanként rendelhetsz vagy fogyaszthatsz készételeket.

12. Fogyassz bőségesen folyadékot. Ügyelj a szájhigiéniára, ne hanyagold a fogmosást és öblögess vízzel, ha a csökkent nyáltermelés, esetleg gyógyszermellékhatás miatt száraznak érzed a szád.

13. Ha az egészségi állapotod és a helyzeted engedi, sétálj minden nap a friss levegőn; ez is fokozza az étvágyat és segíti az emésztést. Karantén esetén rendszeres szellőztetés és csak a mindennapi általános fizikai aktivitásnak megfelelő mozgás ajánlott, ami nem járhat izzadással vagy érdemi pulzusszám-emelkedéssel. A szövődmények veszélye miatt fontos, hogy az enyhébb tünetek elmúlta után még 2-4 hétig nem lehet megerőltető testmozgást végezni. Súlyosabb tünetek után akár 3-6 hónapot is várni kell, mire az egyén visszatérhet a korábban megszokott aktivitáshoz. Ilyen esetben mindenképp javasolt a kezelőorvossal történő egyeztetés (forrás: Sportorvosi Központ).

Forrás: yourcovidrecovery.nhs.uk

További olvasnivaló a koronavírus és táplálkozás összefüggéseiről itt és itt.