2024. november 13-15. között rendezték meg a 17. Európai Népegészségügyi Konferenciát, Lisszabonban. Az eseményen több mint 3000 népegészségügyi szakember vett részt a világ minden tájáról. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya friss, édesítőszerekre vonatkozó kutatásának eredményeit prezentálta a konferencián, poszter formájában.
A rangos szakmai esemény megnyitóját, plenáris üléseit és záróeseményét, a konferencia történetében először, élőben közvetítették, itt még most is elérhető: https://www.youtube.com/@EPHconference.
Kép forrása: https://ephconference.eu/
A konferencia mottója „Sailing the waves of European public health: exploring a sea of innovation”, azaz „Vitorlázva az európai népegészségügy hullámain: az innováció tengerének felfedezése”. A hangzatos címnek megfelelően a konferencia középpontjában a mesterséges intelligencia és gépi tanulás által kínált lehetőségek egészségügyi kihasználása állt. A három napon keresztül, legalább 16 helyszínen zajló párhuzamos előadások lehetőséget adtak a népegészségügy összes területén zajló munka bemutatására.
Csak néhány a leggyakoribb témák közül:
- a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatása
- egészségegyenlőtlenségek
- szakpolitikai beavatkozások tervezése ’co-create’ módszerrel
- személyre szabott orvoslás
- az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása.
A konferencián elhangzott előadások absztraktjai szabadon elérhetők az alábbi linken: https://academic.oup.com/eurpub/issue/34/Supplement_3?page=1&login=false#2015969-7843184
Az NNGYK, konferencián bemutatott poszterén a Táplálkozástudományi Főosztály kutatásának eredményeit összegeztük, amely az édesítőszerek jelenlétét térképezte fel a magyar csomagoltélelmiszer-kínálatban. Az absztrakt a European Journal of Public Health novemberi számában jelent meg.