„A hazai gyermek közétkeztetés rejtelmei” – ingyenes, pontszerző szakmai továbbképzés

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) támogatásával most lehetőség nyílik egy közétkeztetés témájú, ingyenes, pontszerző szakmai továbbképzésen való részvételre, amelyet az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács akkreditált (SZTK-A-57696/2025 számon).

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, mentális, szociális és fizikai jóllétéhez is. Tekintettel a közétkeztetést igénylők nagy számára a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában, az egészségtudatos életmód kialakításában és az egészségkultúra átadásában kiemelkedő szerepe van. Éppen ezért különösen fontos, hogy a közétkeztetésben dolgozó szakemberek naprakész tudással, korszerű gyakorlati ismeretekkel és jogszabályi háttérrel felvértezve lássák el feladataikat.

A személyes jelenléti képzés elméleti és gyakorlati részből áll, és a közétkeztetés különböző területeit átfogóan mutatja be: történeti áttekintéstől a legfrissebb rendeletmódosításig. A résztvevők megismerhetik

  • a diétás étkeztetés aktuális helyzetét,
  • az élelmiszerbiztonsági követelményeket,
  • valamint az egészséges élelmiszerkörnyezet alakításának lehetőségeit a közétkeztetésben,
  • és ötleteket kaphatnak a maradék csökkentéséhez.

A továbbképzés egyik különlegessége a tankonyhai gyakorlati foglalkozás, ahol a résztvevők nemcsak megfigyelőként vannak jelen, hanem közösen főznek.

A 150 perces műhelymunka során olyan ételek elkészítésére kerül sor, amelyek leves helyett is kínálhatók a menzákon, ezáltal hozzájárulva az étlap frissítéséhez, a gyermekek igényeihez való sikeresebb alkalmazkodáshoz, és az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A foglalkozás kiváló lehetőséget nyújt az ötletgyűjtésre, tapasztalatcserére.

A teljes program célja, hogy a résztvevők valós, a gyakorlatba azonnal átültethető tudást kapjanak.

A részvétel díjmentes, és minden érintett szakmacsoport számára nyitott. Különösen ajánlott dietetikusoknak, élelmezésvezetőknek, védőnőknek, népegészségügyi szakembereknek, valamint minden olyan egészségügyi dolgozónak, aki közvetetten vagy közvetlenül kapcsolódik a gyermekétkeztetéshez.

A továbbképzés a képzésre akkreditált szakmacsoportoknak (gyermek ápolás és gondozás-, védőnői ellátás-, közegészségügyi és népegészségügyi-, dietetikai szakmacsoport) 16 szakmaipont-szerzéssel jár, így a folyamatos szakmai fejlődéshez is hozzájárul.

Időpontok:

  • 2025. 11. 11.
  • 2025. 11. 18.
  • 2025. 11. 25.
  • 2025. 12. 09.

Helyszín: NNGYK Szabolcs utcai telephelye (Budapest, Szabolcs u. 33, 1135)

Jelentkezni az alábbi linken lehet:
https://online-kerdoiv.com/index/q/h/c2728f16a1b9933cb0f96ce738f05d95

Jelentkezési határidő:
a 2025. 11. 11-i és a 2025. 11. 18-i képzésre 2025. 11. 02-a,
a 2025.11.25-i és a 2025. 12. 09-i képzésre 2025. 11. 10-e.

További részletekről a regisztrált érdeklődők a regisztráció lezárása után kapnak tájékoztatást.

A férőhelyek száma korlátozott, a részvétel a jelentkezés sorrendjében biztosított!