Kevés sóval hosszabb a show

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

 

shutterstock_377733145

A só fontos szervezeted számára, de jó, ha tudod, hogy nagymértékű fogyasztása számos betegség kialakulásához vezethet.

A gyerekeknek óvodáskorban napi körülbelül fél teáskanálnyi (3 g) sóra,
iskoláskorban pedig egy teáskanálnyi (5 g) sóra van szükségük.

Ez a sómennyiség (sőt akár többi is) már benne van azokban az élelmiszerekben, ételekben, amiket nap, mint nap fogyasztasz. Sok gyerek az ajánlott mennyiségtől jóval többet fogyaszt. Ez már gyerekkorban is megemeli a vérnyomást, ami szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet!

Ha szeretnéd elkerülni a betegségeket, jó ha odafigyelsz pár dologra!

  • Kóstolás nélkül soha ne sózd meg az ételt!
  • Ne sózd meg a nyers zöldségeket!
  • Csak ritkán egyél sós chipseket, ropikat, kekszeket, levesporból készült leveseket, sós péksüteményeket!
  • Hívd fel a szüleid figyelmét is a túlzott sófogyasztás veszélyeire és kérd meg őket, hogy használjanak minél kevesebb sót az ételkészítéshez!
  • Figyeld az élelmiszerek címkéjét Te is, amikor vásárolni mentek és keresd az alacsony sótartalmúakat!

{tudtae}
Sok élelmiszeren nem a só-, hanem a nátriumtartalom van feltüntetve, de abból is egyszerűen meghatározhatod az előbbit. A nátrium tömegét szorozd meg 2,5-tel, s megkapod, mennyi só van az adott ételben.

Só = Nátrium x 2,5

{-tudtae}