Sómegtakarítás extra hozammal

shutterstock_234033457

A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm elégséges belőle. A nátriumbevitel csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg. Ennek megfelelően az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) által ajánlott maximális napi sófogyasztás 5 gramm, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

A napi sófogyasztás jó részét a készen megvásárolt, feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el, tehát nem napi 5 grammnyi sót szórhatunk rá szabadon az ételeinkre, hiszen ennek jó részét már „rejtett formában” elfogyasztjuk. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb (9-12 gramm/nap), hazánkban az OGYÉI által végzett legújabb reprezentatív lakossági táplálkozási felmérés (OTÁP2014) adatai szerint a férfiaknál 15,6 gramm, míg nőknél 10,9 gramm, azaz az ajánlott érték többszöröse. Sajnos gyermekek esetében is hasonló a helyzet, mint azt az országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi felmérések eredményei is igazolták.

 

shutterstock_132513155

Miért ártalmas a túlzott sóbevitel?

Tudományosan bizonyított tény, hogy a túlzásba vitt sófogyasztás növeli a vérnyomást mindkét nemnél és minden életkorban, a rendszeres túlsózás pedig magasvérnyomás (hipertónia) betegséget eredményezhet. Hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió felnőttet érint, sőt gyermekkorban is egyre gyakrabban fordul elő. E betegség pedig az agyvérzés és a szív- és érrendszeri katasztrófák legfontosabb kockázati tényezője. A tudósok azt is kimutatták, hogy a sok só a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a szívben a bal kamra izomtömeg-vastagodását, illetve ezek kockázatát.

10 tipp: Hogyan csökkenthetjük a sófogyasztásunkat?

  1. Felvágottak és előre csomagolt, pácolt húsok helyett használjunk friss húsokat! A feldolgozott, illetve félkész, előre csomagolt termékeknek (pl. az előpácolt grill tarjának) magas lehet a sótartalma. Ezek helyet inkább készítsünk mi magunk friss húsokból felvágottakat, egyéb ételeket, amelyeket a szájunk íze szerint fűszerezhetünk, akár só nélkül is. Lásd a receptet a lap alján!
  2. Válasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket a konzervtermékek helyett!
  3. A salátaönteteket inkább készítsük mi magunk!
  4. Mindig olvassuk el az élelmiszercímkén, hogy mennyi a termék sótartalma! Nem is gondolnánk, de egyes édes ételekben is lehet túl sok belőle.
  5. Vásárlásnál vessük össze különböző gyártók azonos termékeinek a sótartalmát és válasszuk azt, amelyikben kevesebb van!
  6. Válasszunk természetes fűszereket a fűszersók helyett (pl. fokhagymát a fokhagymás só helyett)!
  7. Étteremben kérjük meg a pincért, hogy ne sózzák meg intenzíven az ételünket!
  8. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek különösen sok sót tartalmaznak! Ilyenek például a különféle chipsek.
  9. Ha számbaveszi az ösztönzőket, számoljon a vérnyomásával is! Ha az már magas, akkor a sófogyasztás visszafogásával annak a terápiáját is segíti.
  10. Ne legyen türelmetlen! A kevesebb sófogyasztás megszokása egy lassabb folyamat, akár 4-8 hétig is eltarthat. De ha túl van rajta, már az ízlelése is támogatni fogja: nem is fognak jólesni a túl sós ételek.

Borskéregben sült fokhagymás csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

400 g csirkemell
1 fej fokhagyma
Szemes bors
Sütőzacskó

Elkészítés:

Az egészben hagyott megtisztított csirkemellet középen felszúrjuk és megtöltjük fokhagymával, majd megszórjuk frissen őrölt színes borssal. Sütőzacskóba téve, előmelegített sütőben 190 perc alatt készre sütjük. Végül a húst lehűtjük, majd egy éles késsel vékonyan felszeleteljük, teljes kiőrlésű kenyéren sok zöldséggel ízletes szendvics készíthető belőle.