Hazánkban már a 7 évesek között is minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott. Ezekben a korai években a legtöbb gyerek az iskolában eszik, így egészségüket, fejlődésüket meghatározza a menzakoszt. Ha az kiegyensúlyozott, akkor nemcsak egészségesek lesznek a gyerekek, hanem jobban is teljesítenek és csökken az iskolai hiányzások száma.
A közétkeztetési rendelet azért született, mert a menzák kínálata általában nem szolgálta jól a gyerekek egészségét. Egyes jellemzői kifejezetten kockázatosak voltak egy fejlődő szervezet számára:
- … túl sok volt benne a cukor, a só és a zsír.
- … kevés volt a gyümölcs és a zöldség.
- … ritkán kínáltak egészséges pékárut.
- … kevés volt a tej és a tejtermék mennyisége.
- … a cukrozott italok túl magas arányban szerepeltek.
- … bizonyos helyeken a diétás étkeztetés szolgáltatásának hiánya.
A rendelet megváltoztatja a közkonyhákat
A közétkeztetési rendelet* célja, hogy a menzák átalakuló kínálata jobban szolgálja a gyerekek egészségét, testi és szellemi fejlődését. Így segítségével:
- Több nyers zöldség és gyümölcs van az étlapon.
- Kevesebb só és cukor kerül az ételekbe.
- Gyakrabban kapnak teljes kiőrlésű pékárut a gyermekek.
- Változatosabb ételek kerülnek a tányérra.
- A gyermekek az életkoruknak megfelelő adagokat kapnak.
- Jellemzőbb a helyi termelőktől származó friss alapanyagok használata.
- Minden gyerek számára elérhető lesz az egészséges közétkeztetés.