A gondosan megtervezett nyaralást már egy enyhébb ételmérgezés is megkeserítheti, de ha nem vagyunk elég elővigyázatosak (különösen egzotikus nyaralások alkalmával), annak súlyosabb következménye is lehet. Az alábbi tanácsok betartásával a gyomorrontás nagyobb eséllyel kerülhető el.

- Mosd meg gyakran a kezed szappannal és ivásra alkalmas vízzel. Ha ez nem lehetséges, használj legalább kézfertőtlenítő szert.
 - Távolítsd el a szennyeződéseket a palackokról, dobozokról mielőtt fogyasztanál belőlük.
 - Légy óvatos a csapvízzel! Ha nem biztonságos, vásárolj inkább palackos vizet.
 - Csak biztonsággal fogyasztható vizet használj jégkocka készítésre, zöldség-, gyümölcsmosásra, ételkészítéshez és még a fogmosáshoz is! Nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó salátát ne egyél, ha nem vagy biztos abban, hogy fogyasztásra alkalmas vízzel mosták le az összetevőit.
Tipp: Ha teheted, vigyél magaddal vízforralót vagy vízfertőtlenítő szert. - Nyers, pasztörizálatlan tejet, tejterméket ne fogyassz!
 - Kerüld az olyan – egyébként hűtendő – ételeket, melyeket több órán keresztül szobahőmérsékleten tároltak. (Ilyen körülmények között ugyanis a baktériumok gyorsabban szaporodnak.) A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek szintén veszélyesek lehetnek, ezért ezek fogyasztását is kerüld.
 - Kizárólag olyan meleg ételeket fogyassz, melyeket alaposan megfőztek, átsütöttek és forrón tálalnak. Az ilyen ételek általában biztonsággal fogyaszthatók.
 - Kerüld a nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételeket. Csak teljesen sült vagy főtt tojás fogyasztása ajánlott (a rántotta is rizikós lehet).
 - Csak megbízható helyről származó, ismert eredetű ételeket, fagylaltot/jégkrémet egyél.
 - Halat, rákot, kagylót és egyéb – magas víztartalmuk miatt – könnyen romló tenger gyümölcseit csak akkor fogyassz, ha megbizonyosodtál arról, hogy biztonságos forrásból származnak és a higiéniai elvárásoknak megfelelően készültek. Nyers kagylót ne fogyassz! Tájékozódj a hivatalos helyi információszolgáltatóknál arról, esetlegesen milyen mérgező anyagokat (biotoxinokat) tartalmazó halakat kell elkerülnöd.
 
Jártunkban-keltünkben olykor elfeledkezünk a megfelelő folyadékbevitelről. Mindig legyen nálad biztonságos ivóvíz és igyál vizet folyamatosan, felkeléstől, lefekvésig, a – külső hőmérséklet, ürítés, egészségi állapot által meghatározott – aktuális vízveszteségtől függően.

Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkért látogass el a NÉBIH oldalára!