Élelmiszer-összetételi adatbázisok témájú konferenciát szervez az NNGYK

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) akkreditált szakmai konferenciát szervez, Élelmiszer-összetételi adatbázisok és élelmiszerkörnyezet címmel.

A teljes program itt érhető el.

A konferencia időpontja: 2024. június 13., 9:00-13:30.
A konferencia helyszíne: online
Kapcsolat: Hajdú Katalin (hajdu.katalin@nngyk.gov.hu)

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni 2024. 06. 11. 16:00 óráig lehet.


„A konferencia SZTKA – 20526/2024 nyilvántartási számon akkreditálásra került, a szabadon választható elméleti továbbképzés; pontértéke 15 pont. A pontszám az alábbi szakmacsoportokba tartozó szakdolgozók számára szerezhető meg:

  • felnőtt ápolás és gondozás,
  • gyermek ápolás és gondozás,
  • fogászati ellátás,
  • mozgásterápia és fizioterápia,
  • védőnői ellátás,
  • közegészségügyi és népegészségügyi,
  • egészségügyi menedzsment,
  • rehabilitációs és életvezetést támogató,
  • dietetikai szakmacsoport.

Az élelmiszer-összetételi adatbázisok a táplálkozástudomány nélkülözhetetlen eszközei, élelmi anyagokról és élelmiszerekről közölnek széleskörűen tápanyagadatokat. Elsősorban az étrendek tervezésénél és a vitaminokat és ásványi anyagokat is magába foglaló tápanyagszámításnál használatosak. Újkeletű törekvés a márkaneves adatbázisok létrehozása, melyek az élelmiszerkereskedelemben elérhető termékek csomagolásán feltüntetett információkat (pl. összetevők, tápértékjelölés) tartalmaznak. Elsődleges szerepük az élelmiszer-reformulációs célok teljesülésének vizsgálata.

Az egészségügyi szakpolitikának mind a márkaneves, mind a laboratóriumi méréseken alapuló adatbázisok hasznos információkat szolgáltatnak, egyrészt a lakosság tápanyagbevitelének számításához, másrészt az élelmiszerkörnyezet felméréséhez.

Az online konferencián az élelmiszer-összetételi adatbázisok kialakítását és széleskörű felhasználásukat mutatjuk be, hazai és nemzetközi projektek alapján.