Bemutattuk a Közétkeztetők kézikönyvének legújabb kiadását

Eredményesen lezajlott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottság által szervezett közétkeztetési munkacsoport 22. online ülése. 2024. május 23-i alkalommal a Közétkeztetők kézikönyvének IV., Iskolai közétkeztetés című kiadványa, továbbá a MEVID Zrt. által ellátott iskolákban bevezetett Nemzetiségi napok projekt került bemutatásra.

A rendezvényen Zentai Andrea, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke ismertette a Közétkeztetők kézikönyvének IV., az iskolás korosztály közétkeztetésére fókuszáló kiadványának elméleti tudnivalókat összefoglaló főbb fejezeteit. Hangsúlyozta, hogy a közétkeztetés lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek egyenlő eséllyel férhessenek hozzá az egészséges és tápláló ételekhez, elősegítve ezzel az egészséges felnőtté válásukat. Az előadásában kitért az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” (Health Behaviour of School Aged Children – HBSC) című, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar és az Egészségügyi Világszervezet együttműködésben zajló nemzetközi kutatás táplálkozási szokásokra vonatkozó főbb eredményeire is.

A második előadást Vígné Sági Katalin, élelmezésvezető, dietetikus tartotta, aki egyben a kézikönyv receptgyűjteményének megalkotója is. A gyűjtemény a közétkeztetők recepttárában hagyományos formában meglévő recepteket tartalmazza, amelyeket úgy alakított át, hogy jobban megfeleljenek az iskolás korosztály igényeinek, valamint a táplálkozási ajánlásoknak. Előadásában bátorította a hallgatókat, hogy az iskolás korosztály részére összeállított, kiszámolt tápértékadatokat is megjelenítő recepteket formálják saját élelmezési gyakorlatuknak megfelelően.

A munkacsoporti ülés a MEVID Zrt. élelmezési jó gyakorlatának bemutatásával zárult. Fodor Péter, a cég vezérigazgatója tartott előadást, amelyben néhány inspiráló gyakorlati tippet is megosztott a résztvevőkkel. A MEVID Zrt. által ellátott iskolákban bevezetett Nemzetiségi napok projekt keretében tíz hónapon keresztül tíz különböző nemzet (például Kína, Mexikó, Görögország stb.) ízeit és szokásait ismerhették meg a diákok. A nemzetek jellegzetes ételeinek étlapra illesztése mellett, ahol adott a lehetőség, az étkezőt is az aktuális nemzetnek megfelelően dekorálják. A gyerekek különböző vetélkedőkön, például receptversenyen és rajzpályázaton vehettek részt. A receptverseny győztese elkészíthette iskolatársainak a nyertes ételt, a rajzpályázat nyertes alkotásaival pedig a cég ételszállító autóit díszítik.

Továbbra is várjuk az érdeklődők jelentkezését a következő, 23. alkalommal tartandó közétkeztetési munkacsoport ülésre, melynek címe, tematikája és programja hamarosan közzétételre kerül.

Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.