Gyümölcsszörpök versenyén jártak az NNGYK munkatársai

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2024. június 12-én zajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével fémjelzett Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) tanúsító védjegy részeként meghirdetett Gyümölcsszörp Termékmustra.

A bírálók ezúttal körülbelül 100, széles vásárlói közönség számára elérhető gyümölcsszörpöt hasonlíthattak össze és pontoztak, vak kóstolást követően. Az eredmény nagyban befolyásolja, hogy mely gyümölcsszörpök viselhetik a jövőben a KMÉ arany fokozatú védjegyet.

A védjegy elnyerésére olyan szűrt, vagy rostos gyümölcsszörp elnevezésű termékkel lehetett pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a termék a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásain túl speciális követelményeknek is megfelelnek, és csak az alábbi gyümölcsből készült termékek szállhattak versenybe: málna, meggy, szamóca, eper, áfonya, erdei gyümölcs, feketeribizli, pirosribizli, szeder, mangó, bodzavirággal ízesített alma alapú, narancs és citrom.

A rendezvényre az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, szakbizottságok, egyesületek, szakmai szervezetek képviselői és egyetemi oktatók is meghívást kaptak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Zentai Andrea, főosztályvezető és Miháldy Kinga, dietetikus képviselte.

A képen: Bernát József, séf; Miháldy Kinga (NNGYK); Zentai Andrea (NNGYK); Antal Emese (TÉT Platform Egyesület)