Étkezés tejjel-bajjal

shutterstock_117632782

A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.

A probléma gyakran fordul elő gyermekkorban is, azonban leginkább az idősebb korosztályt érinti. Ennek oka, hogy a tej természetes cukortartalmát, a laktózt, a szervezetünkben egy laktáz nevű enzim bontja le és ennek az enzimnek a mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken.

Akiben nincs elegendő laktáz, annál a tejek, tejtermékek és más laktóztartalmú élelmiszerek (például péksütemények, felvágottak, csokoládék) fogyasztását követően hasmenés, émelygés, puffadás, hasi fájdalom jelentkezik.

shutterstock_497522578

Tejcukor-érzékenység kialakulhat bizonyos, a vékonybelet érintő betegségekhez társulva is. Ilyen például a Crohn betegség, lisztérzékenység, különböző bélfertőzések, de akár antibiotikumos kezelések után is jelentkezhet.

A tünetek megszüntethetőek, ha a laktóztartalmú ételeket kiiktatjuk az étrendünkből vagy, ha azokat laktózmentes változatokra cseréljük. Emiatt azonban előfordulhat, hogy a szervezetünk nem jut elegendő kalciumhoz, aminek például csontritkulás lehet a következménye. Ezért is fontos, hogy laktózérzékenyként is fogyasszunk legalább napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket.

shutterstock_249932119

Egy 2,5 dl-es pohár tej kalcium tartalmának (300 mg) az alábbi mennyiségű tejtermékek felelnek meg:

  • 2,5 dl natúr joghurt vagy kefir
  • 300 gramm sovány túró
  • 330 gramm cottage cheese
  • 40 gramm edámi vagy tilsiter sajt
  • 60 gramm feta vagy mozzarella sajt{-tudtae}