GYERE® – Gyermekek Egészsége Program

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

gyere-2016-100mm-300dpi-rgb

A GYERE® Program szakmai vezetője:
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
1135 Budapest, Petneházy u. 57. fsz. 5.
Tel.: 06-1/269-2910
www.mdosz.hu

Szakmai együttműködő partnerek:

A GYERE® Program a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének irányításával az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága, Dunaharaszti Város Önkormányzata, Szerencs Város Önkormányzata a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatócsoportjának összefogásával és szakmai együttműködésével valósul meg.

Jelenlegi programhelyszínek:

helyszín időtartam programba bevont intézmények célcsoport célcsoport létszáma támogató
Dunaharaszti 2014-2017  1 középiskola
3 általános iskola
5 óvoda
0-18 éves gyermekek 3500 fő gyermek The Coca-Cola Foundation
Szerencs  2015-2018  2 középiskola
2 általános iskola
3 óvoda 
0-18 éves gyermekek  2200 fő gyermek Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program

  A program nemzetközi háttere:

Az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését a gyerekkori elhízást Európa-szerte megelőző átfogó projektként, amelyhez jelenleg 29 ország 43 helyi programmal csatlakozott. Működtetése létfontosságú, hiszen Európában a rendelkezésre álló adatok szerint minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Coca-Cola Alapítvány támogatásával 2014 őszén indította el Dunaharasztiban az első három évre szóló, gyermekkori elhízás megelőzését célul kitűző projektjét, GYERE®- Gyermekek Egészsége Program elnevezéssel, a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE International Network hazai programja keretében. A magyarországi projekt második állomásaként 2015-ben Szerencsen is elindult a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program támogatásával.

A GYERE® program célja:

A GYERE® Program első és legfontosabb célja, hogy az összefogás megvalósításával a helyi közösségeket és a közösségek tagjait hozzásegítse az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához, ezzel csökkentve a gyermekkori elhízást.

A GYERE® program felépítése:

 • A program indulásakor: kapcsolatfelvétel az adott település önkormányzatával, a különböző helyi oktatási-nevelési intézményekkel, védőnői szolgálattal, tájékoztató értekezletek megtartása. A program működése során szoros együttműködés és összefogás ezen intézményekkel és a város lakosaival.
 • Az indulás első 3 hónapjában az MDOSZ a helyi védőnőkkel közösen felméri a gyermekek tápláltsági állapotát (testmagasság és testsúly mérés) a 6-12 éves korosztályra fókuszálva, amelyről részletes jelentés készül.
 • A projekt a településen élő gyerekek részére, azaz 0-18 éves korig került összeállításra, valamint tájékoztató jelleggel a szülők és pedagógusok számára.
 • A részletes tematikát tekintve nyolc részre bontva ismerteti az egészséges táplálkozás alapvető üzeneteit (zöldség- és gyümölcsfogyasztás, gabonafélék, folyadékfogyasztás jelentősége, hús-húskészítmények-halak, tej-tejtermékek, édességek-desszertek, zsírok-olajok-só, OKOSTÁNYÉR®), amelyek folyamatos kommunikáció és foglalkozások keretében kerülnek átadásra dietetikus szekemberek bevonásával.
 • A MDOSZ által felkért és a kötelező tréningen részt vett dietetikus szakemberek az óvodákban, iskolákban rendszeresen játékos, gyakorlati foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, amelynek során negyedévenként egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel.
 • A településen élő védőnők közreműködésével és a bölcsődék bevonásával a 0-3 éves korosztály szüleit is megszólítja a program.
 • A szülők részére minden egyes tematika során összefoglaló anyag kerül átadásra.
 • Az összes helyi óvodában és általános iskolában elérhetővé válik az úgynevezett GYERE® menü, amely a település élelmezésvezetőjével együttműködve kerül kidolgozásra.
 • A program teljes ideje alatt a szülők ingyenes online táplálkozási-dietetikai tanácsadást igényelhetnek.
 • A GYERE® Program szakemberei részt vesznek a település életében, közösségi napokon, rendezvényeken, ahol pl. térítésmentes tanácsadást, játékos egészségfoglalkozásokat biztosítanak.
 • A tanévet záró GYERE® Napon egész nap az egészséges életmód szellemében szervezett programokon, játékokon vehetnek részt nem csak a gyermekek, hanem az egész család, továbbá nyereménysorsolásra is sor kerül.
 • A projekt nélkülözhetetlen eleme a folyamatos kommunikáció a helyi médiákban (TV, rádió, újság, intézményi kiadványok), továbbá a program Facebook, Instagram és weboldalán.
 • A program befejezésekor, a 3. évben a MDOSZ a helyi védőnőkkel közösen ismét felméri a gyermekek tápláltsági állapotát (testmagasság és testsúly mérés) az akkori 6-12 éves korosztály tekintetében. Ennek összehasonlító adatai szolgálnak a program hatékonyságának mérésére.

A GYERE® programban végzett felmérések adatai:

 • Dunaharaszti:
  Első felmérés a program indulásakor:
  A kapott adatok azt mutatják, hogy a vizsgálatba bevont 1424 fő 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermekek 64,5%-a normál tápláltságúak csoportjába tartozik, 26,5%-a túlsúlyos, illetve elhízott, valamint 9%-a alultáplált.
  A mérések alapján a 10-12 év közöttiek a legveszélyeztetettebbek a túlsúly szempontjából, a 10 éves lányok adatai a legkritikusabbak, hiszen 30,6 %-uk túlsúlyos, illetve elhízott, valamint a 12 éves fiúk 26,8 %-a valamilyen mértékű többlettesttömeggel bír.
  Összességében a fiúk és a lányok között nincs markáns eltérés a tápláltságot tekintve, viszont míg a magasabb korcsoportba tartozóknál gyakori a túlsúly, illetve az elhízás, addig a 7-10 éveseknél az alultápláltság is megjelenik.
 • Szerencs:
  Első felmérés a program indulásakor:
  A kapott adatok azt mutatják, hogy a vizsgálatba bevont 702 fő 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermekek 59,4% a normál tápláltságúak csoportjába tartozik, 33% túlsúlyos, illetve elhízott, valamint 7,5% alultáplált. A nemek és korcsoportok között szignifikáns eltérés nem mutatkozott.

 

Bővebb információ elérhető: