Kell az energia, de mennyi?

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0
[os-widget path=”/zoltantorok/mennyi-energi%C3%A1ra-van-sz%C3%BCks%C3%A9g%C3%BCk-a-gyermekeknek” of=”zoltantorok” comments=”false”]

 

A gyermekek táplálkozás-élettani igényei részben eltérnek a felnőttekétől. A folyamatos növekedés, fejlődés és a sok mozgás miatt testtömegükhöz képest több energiára van szükségük, mint a szüleiknek. Az energia szükségletük

  • az alapanyagcseréből,
  • az aktivitásuk során elhasznált energiából és
  • a növekedéshez szükséges energiából áll össze.

Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amely az életműködés, az éber állapot és a testhőmérséklet fenntartásához szükséges teljes testi nyugalomban. Az alapanyagcsere energiatartalmát mindenképpen magunkhoz kell vennünk az élelmiszerek elfogyasztásával.
Viszont a szervezet egészséges működéséhez minden nap pótolni kell a mozgás során elhasznált energiát is. A gyakorlatban a mozgással „elégetett” energiafelhasználásra van a legnagyobb ráhatásunk. Minél erőteljesebb, intenzívebb egy mozgás, annál többet emészt fel. Az alábbi táblázatban látható, hogy az „alapjárati fogyasztásnál” hányszor több energiára van szükség a különféle mozgásformákhoz.

Mozgás intenzitása  Fiúk  Lányok
Könnyed
(pl. séta az iskolába, hangszeren játszás)
1,6-szoros 1,5-szeres
Közepes
(pl. ütemes, gyors séta, takarítás, könnyed biciklizés)
 2,5-szeres 2,2-szeres
Intenzív
(pl. sprintelés, gyorsúszás, túrázás hegynek felfelé, gyors biciklizés)
 6,0-szoros  6,0-szoros

Ha érdekli gyermeke alapanyagcseréje és becsült energiaszükséglete az alábbi kalkulátorral kiszámolhatja.

A gyermek neme:
A gyermek életkora:
A gyermek testtömege:
Az Ön gyermekének alapanyagcseréje körülbelül kcal.
A becsült, átlagos napi energiaszükséglete kcal.
A kalkulátorok működése általános tapasztalatokon és átlagos értékek felhasználásán nyugszik. Pontosabbat, személyre szabott adatokat is kaphat, ha felkeres egy dietetikust.

shutterstock_188005379
Bár a gyermekek valóban több energiát igényelnek a testtömegükhöz képest, mint a felnőttek, ők sem ehetnek meg mindent büntetlenül. A kicsiknél is egyre gyakoribb a túlsúly, ami azt jelzi, hogy nincs egyensúlyban náluk a bevitt és az elhasznált energia. Az általában igaz, hogy ha egy egészséges gyermek az ajánlásoknak megfelelő kiegyensúlyozott étrenden él, akkor az adagok nagyságát már a étvágyára bízhatják. Viszont ha túlsúlyos, elhízott, vagy valamilyen betegségben szenved, akkor kérjék szakorvos és dietetikus segítségét!

Amennyiben tanácsért szeretnénk fordulni egy dietetikushoz ezt megtehetjük, ha bejelentkezünk a helyi egészségügyi központba a társadalombiztosítás által finanszírozott dietetikusi szakrendelésre. Sajnos előfordulhat, hogy a rendszer túlterheltsége miatt hosszabb várakozási idővel szembesülünk. Sürgős esetben, amennyiben dietetikussal szeretne konzultálni magánrendelésű dietetikushoz is fordulhat segítéségért.