Közétkeztetés aktívabban

Kategória: A kampányról, Egyéb | 0

shutterstock_265517312

Hazánkban már a 7 évesek között is minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott. Ezekben a korai években a legtöbb gyerek az iskolában eszik, így egészségüket, fejlődésüket meghatározza a menzakoszt. Ha az kiegyensúlyozott, akkor nemcsak egészségesek lesznek a gyerekek, hanem jobban is teljesítenek és csökken az iskolai hiányzások száma.

A közétkeztetési rendelet azért született, mert a menzák kínálata általában nem szolgálta jól a gyerekek egészségét. Egyes jellemzői kifejezetten kockázatosak voltak egy fejlődő szervezet számára:

  • … túl sok volt benne a cukor, a só és a zsír.
  • … kevés volt a gyümölcs és a zöldség.
  • … ritkán kínáltak egészséges pékárut.
  • … kevés volt a tej és a tejtermék mennyisége.
  • … a cukrozott italok túl magas arányban szerepeltek.
  • … bizonyos helyeken a diétás étkeztetés szolgáltatásának hiánya.

A rendelet megváltoztatja a közkonyhákat

shutterstock_452922220
A közétkeztetési rendelet* célja, hogy a menzák átalakuló kínálata jobban szolgálja a gyerekek egészségét, testi és szellemi fejlődését. Így segítségével:

  • Több nyers zöldség és gyümölcs van az étlapon.
  • Kevesebb só és cukor kerül az ételekbe.
  • Gyakrabban kapnak teljes kiőrlésű pékárut a gyermekek.
  • Változatosabb ételek kerülnek a tányérra.
  • A gyermekek az életkoruknak megfelelő adagokat kapnak.
  • Jellemzőbb a helyi termelőktől származó friss alapanyagok használata.
  • Minden gyerek számára elérhető lesz az egészséges közétkeztetés.