Riadó! Hőségben kiemelten fontos a folyadékfogyasztás

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Tudtad, hogy mielőtt a szomjúságérzetünk kialakulna, egyéb tünetek, mint a fejfájás, a szédülés, a koncentrációzavar, az ingerlékenység már jelzik, hogy nem fogyasztottunk elegendő folyadékot?

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása sokaknál jellemzően egész évben probléma. A napi munka és rohanás közben egyszerűen elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével azonban erre még inkább oda kell figyelnünk, hiszen ilyenkor jobban izzadunk, több folyadékot veszít a szervezetünk, amit pótolni kell. Különösen igaz ez a gyerekekre és az idősekre, akik leginkább hajlamosak a kiszáradásra.

Mennyi vizet igyunk nyáron?

Felnőttek esetében az átlagos napi folyadékbeviteli szükséglet 2-2,5 liter. A gyermekek folyadékigénye kb. 1,5-2 liter. Ez a mennyiség azonban emelkedik fokozott folyadékvesztés esetén, például sportolás alkalmával vagy hőségben.

Hasznos tippek a megfelelő folyadékfogyasztáshoz

  1. A legjobb választás szomjoltásra a víz. Ez azonban semleges íze miatt egyesek számára unalmassá válhat. Az egyhangúság elkerülése érdekében, ízesítsük a vizet mentával, citrommal, lime-al, gyömbérrel. De izgalmassá tehetjük gyümölcsös jégkockával, gyümölcsök levével vagy akár teafűvel is!
  2. Egy színes vagy díszített kulacs is motiválhat a folyamatos vízivásra.
  3. Legyen szem előtt a víz otthon és a munkahelyen is! Így kisebb valószínűséggel feled-kezünk el arról, hogy rendszeresen igyunk.
  4. Mindig legyen kéznél egy üveg ital akkor is, ha utazunk vagy, ha a gyerekkel a játszótérre megyünk!
  5. Az étkezéseinket mindig egészítsük ki folyadékkal!
  6. Vezessünk ivásnaplót! Jegyezzük fel, hogy mikor, mennyit ittunk, így a nap végén pontosan látható, hogy sikerült-e fedeznünk szükségleteinket. Ma már számos mobilapplikáció is rendelkezésünkre áll.
  7. Fogyasszunk naponta többször lédús gyümölcsöt és zöldséget! Ez egyszerre járul hozzá a folyadékbevitelhez és a rostfogyasztáshoz.
  8. A nyári melegben kitűnő hűsítő a hideg gyümölcs- vagy zöldségleves! Felfrissít és közben még folyadékot is pótolhatunk vele.

További tippek kánikulára itt!