D-vitamin-bevitel csecsemőkorban

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A megfelelő D-vitamin-ellátottág minden korosztályban fontos az egészség megőrzése szempontjából. Hazánkban, télen és tavasszal jellemző a D-vitamin-hiány, de csecsemők esetében a pótlásra egész évben szükség lehet. A D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők, gyógyszerek és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek fogyasztásával azonban mindenkinek vigyáznia kell: mindig be kell tartani az adagolási útmutatót, ettől csak orvosi utasításra lehet eltérni. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így túlzott bevitele esetén felléphet a túladagolás veszélye, mely egészségkárosító lehet.

Miért van szükség D-vitaminra?

A D-vitamin részt vesz a csontanyagcserében, a kalciumfelszívódás szabályozásában és még számos más élettani folyamatban, ezen felül az immunrendszer, a szív, az érrendszer, az endokrin rendszer, a vese, az idegrendszer működésében és a vérképzésben egyaránt.
A megfelelő D-vitamin-ellátottság különösen fontos a várandósság és az anyatejes táplálás ideje alatt. A D-vitamin hozzájárul a csecsemők és gyermekek kiegyensúlyozott csontfejlődéséhez is.

A D-vitamin forrásai

A D-vitamint természetes módon tartalmazó ételek fogyasztásával általában csak egy része fedezhető a D-vitamin-szükségletnek.
Természetes módon, jelentős mennyiségben a napfény hatására juthatunk D-vitaminhoz (napfény hatására a szervezet maga állítja elő).
Magyarországon, októbertől márciusig, a beeső napfény szöge nem kedvez a vitamin megfelelő mértékű képződéséhez, az év többi részében termelt és raktározott D-vitamin pedig többnyire nem tart ki a tél végéig, így hiányállapot alakulhat ki.

Egészséges felnőtt esetében, a szervezet megfelelő D-vitamin-ellátásához hozzájárul:

  • a kiegyensúlyozott, változatos étrend, D-vitamin-tartalmú ételek (tengeri és édesvízi halak, halmájolajok, tojás, tej és tejtermékek) rendszeres fogyasztása,
  • a szabadban, napfényes helyen való rendszeres tartózkodás (megfelelő védelem mellett),
  • a téli-tavaszi hónapokban a D-vitamin-kiegészítés.

Csecsemők D-vitamin-szükséglete

A csecsemők megfelelő D-vitamin-ellátottsága külön figyelmet igényel, hiszen őket csak rövid ideig lehet közvetlen napfénynek kitenni, illetve étrendjük és táplálásuk módja teljesen eltér a felnőttekétől és az idősebb korú gyermekekétől. Az anyatej ugyan (az anya D-vitamin-szintjének megfelelő koncentrációban) tartalmaz D-vitamint, de nem olyan mennyiségben, amely a csecsemők napi igényét teljes mértékben fedezné. Az anyatej D-vitamin-tartalma széles határok között mozoghat, de átlagos értéke 25 nemzetközi egység (NE), azaz 0,625 mikrogramm (µg), literenként.
A csecsemők D-vitamin-bevitelére vonatkozó, tudományosan megalapozott nemzetközi ajánlások meglehetősen nagy összhangot mutatnak, melyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vonatkozó javaslata is megerősít.
Az egyes nemzetközi szervezetek és társaságok által megfogalmazott, egészséges csecsemők D-vitamin-bevitelére vonatkozó ajánlásokat – a teljesség igénye nélkül – az alábbi táblázat mutatja be.

SzervezetMegjelenés éveAjánlott D-vitamin-beviteli mennyiség
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
(European Food Safety Authority,
EFSA)
2013
2017
400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)
Global recommendations
(11 nemzetközi szervezet által létrejött
konszenzus alapján)
2016400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)
Scientific Advisory Committee on
Nutrition
(Egyesült Királyság)
2016340-400 NE, azaz 8,5-10 µg / nap (0-12 hónap)
Nordic Nutrition Recommendations
(Dánia, Finnország, Izland, Norvégia,
Svédország, Feröer-szigetek, Grönland, Åland-szigetek)
2012400 NE, azaz 10 µg / nap(0-12 hónap)
German Nutrition Society
(Németország, Ausztria, Svájc)
2012400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)
Health Council of the Netherlands (Hollandia)2012400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)
Italian Society of Nutrition (Olaszország)2012400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)
Institute of Medicine (Észak-Amerika, Kanada)2011400 NE, azaz 10 µg / nap (0-12 hónap)

1 NE=0,025 µg D-vitamin (400 NE=10 µg)

Magyarországon az érintett orvosszakmák között létrejött, 2016-ban publikált szakmai megegyezés (harmadik magyarországi konszenzus) alapján a csecsemőkori D-vitamin- beviteli ajánlás teljes összhangot mutat a nemzetközi ajánlásokkal, azaz 400 NE (10 µg) / nap, de semmiképpen sem lehet több, mint 1000 NE (25 µg) / nap.

Túladagolható-e a D-vitamin?

A D-vitamin, mint minden zsírban oldódó vitamin, túladagolható. A túladagolás tünete lehet izomgyengeség, gyomor-bélrendszeri panaszok (hányinger, székrekedés, hasmenés). Súlyos túladagolása esetén a csontok kalciumtartalma csökken, az erekben és a vesékben meszes lerakódás alakulhat ki.
Túladagolása napfénnyel sohasem, csak D-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, gyógyszerekkel és speciális gyógyászati célra szánt tápszerekkel lehetséges.

A csecsemőknél fokozottabb a túladagolás veszélye, hiszen esetükben a megengedhető legfelső D-vitamin-beviteli mennyiség alacsonyabb, mint az idősebb korcsoportok esetén. Erre vonatkozóan az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a következő határértékeket állapítja meg.

SzervezetMegjelenés éveMegengedhető legfelső D-vitamin-beviteli szint
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
(European Food Safety Authority, EFSA)
20181000 NE, azaz 25 µg / nap (0-6 hónap)
1400 NE, azaz 35 µg / nap (6-12 hónap)

A D-vitamin-kiegészítést, csecsemők és gyermekek esetében mindig az orvos által előírt módon, és a gyógyszerek, tápszerek alkalmazása esetén, a terméken elhelyezett vagy az ahhoz mellékelt útmutatónak megfelelően kell végezni! Figyelni kell arra, hogy a napi megengedhető legfelső D-vitamin-beviteli határértéket összességében ne lépjük túl! Ez alól csak egy kivétel lehet, amikor az orvos valamely betegség, hiányállapot okán egy rövidebb időszakra vagy tartósan nagyobb mennyiséget határoz meg.

Tekintettel arra, hogy a csecsemők részére forgalmazott anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek is tartalmaznak D-vitamint, ezeknek a mennyiségét is bele kell számolni a napi D-vitamin-bevitelbe. Csak indokolt esetben és különös körültekintéssel kapjon a gyermek egyszerre többféle D-vitamin-tartalmú készítményt, mert az azokban lévő D-vitamin mennyisége összeadódik.

Mindazonáltal a gyermekorvos tanácsait követve, az egyes termékek adagolási útmutatóit betartva, a csecsemőkori D-vitamin-kiegészítés a gyermek egészséges fejlődésének egyik alappillére lehet.