Tanácsok tehéntej-allergiásoknak

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

shutterstock_84789127
A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszer. Elhagyása az étrendből nagy odafigyelést igényel, hiszen gyakran használt és kitűnő fehérje-, kalcium-, D-vitamin-, és B-vitamin-forrás.

A tehéntejfehérje-allergia a gyermekek 2,5%-át érinti, ám többségük 3-5 éves korára kinövi.

Sajnos napjainkban is gyakran előfordul, hogy a csecsemőket anyatej hiányában tehéntejjel kezdik táplálni, s emiatt a gyermek szervezete túl korán találkozik az allergiára hajlamosító tényezővel, így nagy valószínűséggel alakul ki tejfehérje allergia.

{tudtae}A fő táplálék-allergének – ilyen a tej is – bevezetése a gyerekek étrendjébe csak egy éves kor után javasolt!{-tudtae}

A kizárólag anyatejjel táplált csecsemők esetében is kialakulhat a tehéntej-allergia, mert az azért felelős fehérje komponensek átjutnak az anyatejbe. Ebben az esetben az anyának ki kell iktatnia az étrendjéből a tejet, s amiatt fokozottan figyelnie kell a megfelelő kalcium pótlásra.

A tejfehérje allergia tünetei lehetnek koraiak, melyek azonnal megjelenhetnek vagy későiek, melyek akár napokkal a tej fogyasztása után jelentkeznek. A formájuk változatos: lehet bőrön megjelenő csalánkiütés, angioödéma (szöveti duzzanat), ekcéma, továbbá jellemzőek az emésztőrendszeri tünetek, mint például hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, hányás. Súlyos esetekben asztma és akár anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

shutterstock_418875880

A tejfehérje allergiás gyermekek 90%-ánál reakciót vált ki más emlősállat teje is, és 13-15%-uk reagál a marhahúsra is. A tehén, kecske, juh, bivaly, szamár, kanca tejének allergén-fehérjéi között nagy százalékban áll fenn keresztreaktivitás, így egymással történő helyettesítésük nem lehetséges.

A diéta során el kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült termékeket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket, valamint a keresztreakció miatt a borjú- és marhahúst, a kecske-, juh-, ló-, szamártejet, illetve az ezekből készült termékeket.

Fontos megjegyezni, hogy hő hatására a tejcukor a tej fehérjéivel reakcióba lép és ez jelentősen növeli azok allergizáló hatását, tehát a tej forralása sem jelent megoldást. A savanyított tejtermékekben (joghurt, kefir, író) a tejfehérjék szerkezete ép marad, és allergizáló képességük sem csökken, így a fogyasztásuk nem javasolt. A sajtok esetében a gyártástechnológia hatására bizonyos fehérjék elveszíthetik allergizáló képességüket, de tehéntejfehérje allergia esetén mégsem fogyaszthatók teljes biztonsággal, hiszen az allergének már kis mennyiségben is kiválthatják a túlérzékenységi reakciót.

{tudtae}Az élelmiszerekben nyomokban jelen levő tejfehérje is kiválthatja az allergiás tüneteket.{-tudtae}

shutterstock_356792147

A tej és tejtermékek helyettesítésére többféle termék is alkalmas lehet, s beszerezhető.

Tejfehérjét tartalmazó élelmiszer  Mivel helyettesíthető?
Tej Rizsital, rizsitalpor, szójaital, zabital, kókusztej, kókusztejpor, mandulaital, mogyoróital
Joghurt Szójajoghurt
Tejföl, tejszín Szójajoghurt, szójatejszín, zabtejszín, rizstejszín
Sajt, túró Szójatúró (tofu)