Mi bajt okozhat a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.

shutterstock_252318739

A fruktóz-malabszorpciónak nevezett betegség esetén nem működik elég hatékonyan a gyümölcscukornak a bélből a véráramba történő felszívódásáért felelős fehérje. Ezért a fruktóz a vékonybélből tovább halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok különböző puffadást okozó gázokat (hidrogén, széndioxid, metán) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavakat képeznek belőle.

E betegség tünetek: görcsös hasi fajdalom, puffadás, hasmenés, száraz bőr, testtömegvesztés, vérszegénység, depresszióra való hajlam. Gyakori még a reflux (gyomorsav túltengés) is, ám e tünet hátterében csak nagyon ritkán keresik a fruktóz malabszorpciót.

Mivel a tüneteit könnyű összetéveszteni más ételintoleranciáéval, a betegség gyakoriságát csak nehezen lehet megállapítani. Egyes vizsgálatok szerint az európaiak mintegy 7%-át érinti, de kísérő problémaként gyakran – közel 70-80 %-ban – jelentkezik bélbetegeknél (irritábilis bél szindrómában szenvedőknél) is.

A fruktóz malabszorpció nem azonos a gyermekkorban jelentkező, örökletes fruktóz intoleranciával, aminek a gyakorisága <0,1%. A fruktóz intolerancia esetében a fruktóz 1-foszfát aldoláz hiányából adódóan fruktóz fogyasztást követően kórosan alacsony vércukor szint alakul ki.

A fruktóz malabszorpció tünetei megszüntethetőek, ha a fruktóztartalmú ételeket kiiktatjuk az étkezéseinkből.

Az így kialakított étrend esetében azonban megfosztjuk a szervezetünket a zöldségek és a gyümölcsök jótékony hatásaitól, ami fokozhatja bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen lehet például az elhízás, különböző daganatos megbetegedések, székrekedés stb. kialakulása. Annak érdekében, hogy megfelelő étrendet tudjunk tartani fruktózérzékenyen is, kérjük dietetikus szakember segítségét az étrendünk összeállításában.