Tippek húsvéti étkezéshez

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a húsvét a karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra és a mértékletességre. Így nem csak a bevitt zsiradék, só, és cukor mennyiségét csökkenthetjük, hanem lelkiismeret-furdalás nélkül tölthetjük az ünnepi időszakot.

Sonka

Kiválasztásakor mindig nézzük meg az élelmiszer címkéjét, amelyből tájékozódhatunk, hogy milyen húsból/ hús részből készül a termék, amely lehet csülökhús, karaj, tarja, baromfihús. Lehetőleg a magas hús-, alacsonyabb zsír-tartalmú termékeket válasszuk, továbbá általában ezen élelmiszereknek magas a sótartalma, így a főzést igénylő termékek esetén ne adjunk további sót a főzővízhez és törekedjünk arra, hogy a felszolgált köret/ zöldség minél kevesebb konyhasót tartalmazzon.

Hidegtál, tojás, torma

 A hidegtálak felválthatják a hagyományos, már megszokott burgonya, rizs, főzelékköretet, ezáltal is színesítve az étkezésünket. A hidegtál nemcsak ízletes, de nagyon dekoratív eleme a húsvéti asztalnak. Gyakori fogásnak számítanak a különféle tojásételek, sonkatekercsek, franciasaláta a korábban már említett füstölt sonkák, aszpikos húsételek, franciasaláta, továbbá a házi készítésű tormakrém/ frissen reszelt torma.

A hidegtálak készítésekor nem árt néhány szempontot figyelembe venni:

  • A tojás a húsvét egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, továbbá kiváló teljes értékű fehérjeforrás. Vásárláskor ügyeljünk, hogy megbízható helyről, jó minőségű, tiszta, friss, ép tojást válasszunk. Bővebb információ a biztonságos tojásvásárlásról illetve festésről a NÉBIH honlapján olvasható.

Különösen ügyeljünk a megfelelő tojás felhasználására a saját készítésű majonéz esetén, ugyanis ebben az esetben nyers tojást használunk a mártás elkészítéséhez

  • Mivel a majonéz igen magas zsírtartalmú mártás, így célszerű minél kevesebbet használni belőle, jó alternatíva lehet a joghurtos, kefires, ecetes öntetek, mártások készítése.
  • A friss saláták/zöldség köretek remek kiegészítői bármely hús és tojásos ételnek, továbbá változatossá és színessé tehetjük velük az étkezést. Készítéséhez minél több fajta és színesebb zöldségeket, salátákat használjunk, amelyet kevés hidegen sajtolt olajjal / például olíva-, repce-, lenmag/ továbbá a dióval ízesítsünk. Az olajos magvak nemcsak pikáns kiegészítőként szolgálnak, de kiváló omega-3 zsírsav források is. Azonban magas energiatartalmuk miatt az olajokat/magvakat mértékkel fogyasszuk.
  • A torma/ tormakrém igen gyakori összetevője a húsvéti ételeinknek; a legjobb választásnak a cukor, só, és majonéz nélküli frissen reszelt torma tűnhet, ugyanakkor kisgyermekeknek ne adjunk erős ételeket. Továbbá ha nem szeretjük a natúr tormát, saját magunk is készíthetünk tormakrémet, az interneten számos variációt találunk. Ez esetben is ügyeljünk, hogy minél kevesebb sót, zsiradékot/majonézt, cukrot használjunk. Amennyiben nem bajlódnánk a tormakrémmel, a boltok polcain is számos terméket megtalálunk, a termék összetevőit itt is tartsuk szem előtt, mielőtt választanánk.

Kalács, desszertek

Húsvét alkalmával számos család a kenyér helyett kalácsot fogyaszt a húsételek, hidegtálak mellé. A kalács legtöbbször finomított lisztből, cukor felhasználásával készül, továbbá számos sós változatát is ismerjük. A bolti kínálatban sok esetben nem találunk ,,egészségesebb” alternatívát, ez  esetben készíthetünk saját magunk is kalácsot, amely esetében a finomliszt nagy részét/vagy teljes egészét/ teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthetjük. A cukor mennyiségét minimalizálhatjuk, illetve kalácsunkat változatosabbá tehetjük olajos magvak, tejtermékek / joghurt, kefír, sovány túró/, esetleg kevés aszalt gyümölcs felhasználásával.

A sütemények szintén népszerűek az ünnep során. A zsíros és túlédesített krémes sütemények helyett, válasszunk gyümölcsös, olajos magvakkal, vagy sovány tejtermékekkel készült alternatívát. Készítéskor szintén minimalizáljuk a zsiradékok, cukor mennyiségét, mindezt kompenzáljuk fűszerekkel /fahéj, vanília, szegfűszeg/, almával, körtével, déli gyümölcsökkel, dióval, mandulával, mákkal. A választék bőséges, csupán a képzeletünk szab határt a különféle finomságok kiválasztásához.

További hasznos tanácsok:

  • Akármilyen ételsort választunk, ügyeljünk a mértékletességre, illetve a rendszerességre: napi 5-szöri kisebb étkezést iktassunk be az ünnepek alatt egyaránt.
  • Az ünnepi időszakban se feledkezzünk meg a megfelelő napi 2-2,5 l folyadékbevitelről, lehetőleg ivóvíz formájában. Az alkohol és a cukrozott üdítő mennyiségét is minimalizáljuk. Amennyiben gyümölcslére esik a választás, válasszuk a 100 %-osat és ügyeljünk arra, hogy napi 1-2 pohárnál ne fogyasszunk többet!
  • Gondoljunk az ételallergiásokra, ételintoleranciában szenvedőkre. Ha házigazdák vagyunk, kérdezzük ki vendégeinket és tájékozódjunk az alapanyagok címkéjét olvasva. Amennyiben minket érint a betegség és vendégségbe készülünk, szóljunk előre a helyzetünkről, esetleg vigyünk valami apróságot a vacsorához, hogy megkönnyítsük a vendéglátónk dolgát.
  • Vonjuk be a gyerekeket is az előkészületekbe! Szívesebben megkóstolják a szokatlanabb ízű, kinézetű ételeket, ha az ő munkájukat dicséri.
  • Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, amely számos kedvező éllettani hatása mellett az emésztésre is pozitívan hat!

 

Vélemény, hozzászólás?