Több mint 6000 gyermek táplálkozási szokásait és tápláltsági állapotát mérte fel az OGYÉI

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

2019-ben 3. alkalommal vett részt Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által kidolgozott, európai régióra kiterjedő gyerekkori elhízást monitorozó felmérésében. A European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) segítségével képet kaphattunk többek között arról, hogy milyen gyakorisággal fordul elő Magyarországon az első és második osztályos tanulók körében a túlsúly, elhízás és az alultápláltság és milyenek a gyerekek táplálkozási szokásai; az adatok pedig nemzetközi összehasonlításra is alkalmasak.

A most publikált kutatási jelentés alapján biztató, hogy az iskolák 93%-ában zajlik táplálkozással kapcsolatos tantervi oktatás, 90%-ában ingyenesen biztosított a gyermekek számára friss gyümölcs és az intézmények több mint felében nem elérhetők édességek, rágcsálnivalók és üdítőitalok.

Ennek ellenére – az iskolai védőnők által mért testtömeg- és testmagasságadatok alapján –

csaknem minden 4. magyar 6-8 éves gyermek túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult.

A felmérés keretében a szülők által kitöltött kérdőívek alapján

  • közel minden 3. gyermek 5-nél kevesebbszer eszik naponta,
  • minden 5. gyermek csak néhányszor vagy soha nem reggelizik,
  • a gyermekek 68%-a fogyaszt naponta cukros italokat,
  • csupán a gyerekek 69%-a fogyaszt mindennap zöldséget.

Az eredmények sajnos azt is mutatják, hogy 2010 és 2019 között nőtt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik autóval közlekednek az iskola és az otthonuk között. Szintén kedvezőtlen változás, hogy jelentősen csökkent a 2 óránál többet aktív játékkal töltő gyerekek aránya és ezzel párhuzamosan nőtt a képernyő előtt töltött idő.

A COSI-felmérés eredményeit az OGYÉI munkatársai több alkalommal is bemutatták már a szakmának és az érdeklődőknek, többek között a 2022. november 3-i, Hazai táplálkozási felmérések legújabb eredményei – Tények, összefüggések az OTÁP és a COSI vizsgálatok tükrében címmel megrendezett szakmai konferencián és az OGYÉI 2023. április 3-i éves konferenciáján.

A kutatási jelentés az OGYÉI weboldalán elérhető: https://ogyei.gov.hu/dynamic/cosi2019_kutatasi_jelentes_v3.pdf

Kapcsolódó: Publikálta a legnagyobb hazai táplálkozási és tápláltságiállapot-felmérés eredményeit az OGYÉI