Bemutatta legutóbbi országos táplálkozási felméréseinek eredményeit az OGYÉI

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Több mint 200 résztvevője volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2022. november 3-án, Hazai táplálkozási felmérések legújabb eredményei – Tények, összefüggések az OTÁP és a COSI vizsgálatok tükrében címmel megrendezett szakmai konferenciájának.

Az online konferencia fókuszában az OGYÉI 2019-ben, a felnőttek körében végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) és a 6-8 éves gyermekek körében végzett Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) kutatási eredményei álltak.

Az immár egy évtizede folyó vizsgálatok felhívják a figyelmet azokra a lakosságot érintő táplálkozási kockázatokra, melyek az egészségveszteségek jelentős részéért felelősek és lehetővé teszik ezek változásainak követését.

  • A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a felnőtt férfiak 77%-a, a nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott volt 2019-ben.
  • Megállapítható az is, hogy minden 4. magyar 7 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott volt. 6 és 8 éves életkor között már itt is növekszik a súlytöbblettel rendelkezők aránya.

További adatok az OGYÉI weboldalán közzétett konferencia-beszámolóban!