A táplálkozástudomány sokszínűségét és aktualitásait bemutató konferenciát szervezett az OGYÉI

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) közös szervezésében került megrendezésre december 5-én A táplálkozástudomány sokszínűsége és aktualitásai című konferencia, mely az elmúlt évtizedek táplálkozástudomány területén történt eseményeit, változásait és aktualitásait mutatta be. A rendezvényen képviseltette magát az ezen a területen tevékenykedő valamennyi hazai szervezet.

Az eseményt Dr. Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Dr. habil. Szegedi Krisztina, a BGE tudományos rektorhelyettese és Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója. A köszöntőt követően Prof. Dr. Bíró György vehette át emléklapját, aki a magyar táplálkozástudomány ikonikus alakja, valamint egykori főigazgatója az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (melynek utódja a jelenleg az OGYÉI részeként működő Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság).

A délelőtti szekciót a professzor úr A táplálkozástudomány hazai gyökerei és a jövő perspektívái című előadásával nyitotta meg, melyben bemutatta a táplálkozást befolyásoló ökológiai tényezőket, valamint a jelenleg leggyakoribb kutatási irányokat. A következőkben a népegészségügy területén tevékenykedő intézmények mutatták be saját területükhöz kapcsolódó munkásságukat és lehetőségeiket.

Feigl Edit, az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese a jövőbeni terveket vázolta. Dr. Vitrai József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízott főosztályvezetője bemutatta a Népegészségügy 3.0 programot, amely a teljes lakosságot elérő beavatkozásokat igyekszik megvalósítani. Schmidt Richárd, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa, a közétkeztetési rendeletről és a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól számolt be. Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke a hivatal biztonságos élelmiszerfogyasztáshoz köthető programjait, Prof. Dr. Martos Éva, a Testnevelési Egyetem Sporttáplálkozástudományi Központ vezetője pedig a nemrégiben felállított központ analitikai laboratóriumát és táplálkozástudományi kabinetjét mutatta be.

A konferencia résztvevőinek általános megelégedésére a délutáni szekcióban, hiánypótló módon a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, és a Budapesti Gazdasági Egyetem táplálkozástudományi képzéseibe is bepillantást nyerhettünk, az intézmények elismert vezetőinek és egyben oktatóinak előadásai révén.

A program a szakmai szervezetek képviselőinek prezentációióval zárult. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke és Dr. Fazekas Ildikó, a Tét Platform elnöke a táplálkozástudomány aktuális trendjeiről, perspektíváiról és jövőjéről tartottak előadást, betekintést nyújtva a táplálkozástudomány területén végzett eddigi kiemelkedő munkájukba. Az OGYÉI részéről Dr. Horacsek Márta tartott informatív előadást a gyógynövények élelmiszeriparban történő felhasználásának szabályairól, végül Varga Anita, osztályvezető foglalta össze a transzzsírsav-rendelet, OGYÉI által végzett aktuális hatásvizsgálatának eredményeit.