Ehető rovarok: új élelmiszerek tudományos értékelése

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az EFSA tudományos véleménye, amely az első teljes értékelés, az új élelmiszernek minősülő, rovarból származó élelmiszeripari termékek alkalmazásáról.

Az értékelés alapján a szárított lisztkukac (a közönséges lisztbogár sárga lárvája) fogyasztása biztonságos a javasolt alkalmazás és felhasználási mennyiségek mellett, azonban valószínűsíthető az allergiás reakciók előfordulása elsősorban a rákfélékre és a poratkára allergiás fogyasztók esetében. Az EFSA biztonsági értékelése elengedhetetlen lépés az új élelmiszerek szabályozásában, miután tudományos tanácsaik azokat az uniós és nemzeti döntéshozókat támogatják, akik ezen termékek forgalmazását engedélyezik az európai piacon.

Mióta 2018. január 1-én az Új Élelmiszerek Szabályozása hatályba lépett, az EFSA-hoz számtalan kérelem érkezett sokféle új és hagyományos élelmiszerforrással kapcsolatban.

Az új élelmiszerek alkalmazása olyan szerteágazó, hogy kiértékelésükhöz több tudományos területet érintő szakértelemre is szükség van: táplálkozástudományi, toxikológiai, kémiai és mikrobiológiai, csak egy párat említve.

Ehető rovarok

A különböző rovarokból származó élelmiszerek gyakran az étrend fehérjeforrásaként vannak beharangozva, ám annak ellenére, hogy ezek a készítmények talán magas fehérjetartalommal rendelkeznek, a valódi fehérje szintek túlbecsülhetők, ha a kitin-állomány, a bogarak külső vázának fő alkotóeleme, jelen van. Rendkívül fontos, hogy sok ételallergén kapcsolódik a fehérjékhez, ezért azt is értékelni kell, vajon a rovarok fogyasztása kivált-e bármilyen allergiás reakciót. Ezeket okozhatja egyéni érzékenység a rovarok fehérjéire, keresztreakció más allergénekkel, vagy a rovarok etetéséből fennmaradó allergéntartalom is (például a glutén).

A kiértékelések mögötti tudományos kockázatok

A rovarok, élelmiszerként történő felhasználása, az Unión belül nagy érdeklődést váltott ki a nyilvánosságban és a médiában, így az EFSA tudományos értékelései elengedhetetlenek azon döntéshozóknak, akik engedélyezhetik ezen termékek uniós piacra lépését.

A társadalmi és kulturális tapasztalatainkkal együtt járó értelmi okok, mint az úgy nevezett „fúj-faktor”, sok európai számára visszataszítóvá teszi azt a gondolatot, hogy rovart egyen.

Egyértelmű környezeti és gazdasági előnyei vannak a hagyományos állati fehérjék kevesebb etetést igénylő társaikkal való helyettesítésének, miután kevesebb hulladékot és üvegház hatású gázkibocsátást vonnak maguk után. A kisebb kiadások és árak fokozhatják az élelmezés-biztonságot, és az új kereslet új gazdasági lehetőségeket is nyithat, bár ezzel befolyásolhatják természetesen a már meglévő szektorokat.

Az EFSA szakértői folytatják a számtalan új élelmiszerrel kapcsolatos kérelmek értékelését, és a döntéshozók Brüsszelben és a tagállamokban rendelkeznek majd arról, hogy kellene-e szerepeltetni azokat az európaiak vacsoratányérján. A fogyasztók pedig végső soron eldönthetik mit fogyasztanak el bizalommal, tudva, hogy az élelmiszerek biztonságosságát alaposan ellenőrizték.

Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – EFSA)

Az összefoglalót készítette: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, EFSA Focal Point Tagállami Kapcsolattartó Pont