Határozat született az élelmiszerösszetevő-helyettesítésről

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

„A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. A többféle alternatívát is biztosító szabálygyűjteményt az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával dolgozták ki az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih szakértői.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött. A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán!

A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt az e célból létrehozott tematikus aloldalán gyűjt, amely – a vállalkozói bejelentő űrlappal együtt – az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/osszetevo-helyettesites

– írja közleményében a NÉBIH. További részletek itt.