Bölcsődei étkeztetés – kiemelt részvételi arány mellett került sor a közétkeztetési munkacsoport tizedik ülésére

2022. május 12-én, megközelítően 250 résztvevő jelenlétében sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által koordinált közétkeztetési munkacsoport tizedik online ülése. Jelen hiánypótló alkalom – kiemelten az élelmezésben dolgozó szakembereket megszólítva – elősorban a bölcsődei étkeztetés helyes megvalósításának gyakorlati lehetőségeit mutatta be.

Az online rendezvényen az OGYÉI képviseletében Feigl Edit, az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket, majd a továbbiakban az eseményt Zentai Andrea, az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának vezetője, valamint az Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztály dietetikusa, Miháldy Kinga moderálta.

Az első előadást Henter Izabella, dietetikus, egészségügyi menedzser és okleveles táplálkozástudományi szakember, a Közétkeztetők kézikönyve III. – Bölcsődei és óvodai étkeztetésről nem csak közétkeztetőknek társzerzője tartotta, amelyben a közétkeztetési rendelet, bölcsődei étkeztetés keretein belül való helyes alkalmazását, valamint a korosztályra vonatkozó aktuális irányelveket ismertette. Előadásában kiemelte, hogy a bölcsődés kor a helyes táplálkozási szokások kialakulásának szempontjából kiemelten fontos időszak, így a bölcsődei étkeztetés jó gyakorlata egy meghatározó tényező a gyermekek megfelelő étkezési szokásainak kialakulását illetően.

Ezt követően Ruis Zsuzsanna, dietetikus, a Törökméz Bölcsőde élelmezésvezetője, és a Közétkeztetők kézikönyve III. – Bölcsődei és óvodai étkeztetésről nem csak közétkeztetőknek társzerzője, előadásában a bölcsődés korcsoport megfelelő tápanyag- és energia-biztosítás fontosságát, és a bölcsődei étkeztetés sajátosságait mutatta be.

A következő előadó, Fekete Edit, dietetikus, az Óbudai Egyesített Bölcsődék élelmezési csoportvezetője ismertette a bölcsődei élelmezéssel és annak vezetésével kapcsolatos tapasztalatait, továbbá bemutatta az intézmények struktúráját és működését, ezzel kiváló példát mutatva a helyes bölcsődei étkeztetés gyakorlatára.

A munkacsoportos ülés előadásainak sora Berna-Csáki Annamária dietetikus, a Budapest Főváros XVIII. kerületi Egyesített Bölcsődék élelmezési koordinátorának előadásával zárult, amelyben szintén a bölcsődei étkeztetés, valamint a diétás étkeztetés gyakorlati megvalósítását mutatta be a résztvevőknek.  

Az eseményt záró kérdések-válaszok szekcióban a résztvevők által feltett kérdések megválaszolásra kerültek.

Az OGYÉI továbbra is várja az érdeklődők jelentkezését a következő, tizenegyedik alkalommal tartandó közétkeztetési munkacsoportos ülésre, melynek címe, tematikája és programja hamarosan közzétételre kerül.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy e-mailben értesíthessünk az aktuális programról!