Konferencián mutatja be a NNGYK legutóbbi országos gyermek-felmérésének eredményeit

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Május 30-án a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) WHO Gyermek Tápláltsági Állapot és Táplálkozási Vizsgálat, COSI2022 címmel, akkreditált szakmai konferencia keretében mutatja be országos felmérésének eredményeit. A konferencián a gyermekkori elhízás megfékezésének lehetőségeiben jártas szakemberek is megosztják tapasztalataikat.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A terem befogadóképessége 75 fő.

A konferencia SZTKA-A18104/2024 nyilvántartási számon akkreditálásra került. A szabadon választható elméleti továbbképzés pontértéke 16 pont. Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól szóló 63/2011. (Xl. 29.) NEFMI rendelet 1. sz. melléklete értelmében, a továbbképzés elvégzése esetén az alábbi szakmacsoportokba tartozó szakdolgozók számára szerezhető meg a fenti pontszám:

  • felnőtt ápolás és gondozás,
  • gyermek ápolás és gondozás,
  • fogászati ellátás,
  • mozgásterápia és fizioterápia,
  • védőnői ellátás,
  • közegészségügyi és népegészségügyi,
  • egészségügyi menedzsment,
  • rehabilitációs és életvezetést támogató,
  • dietetikai szakmacsoport.

Időpont: 2024. május 30., csütörtök, 9:00-13:40
Helyszín: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, 1135 Budapest, Szabolcs utca 33., Bayer terem
Jelentkezési határidő: 2024. május 15. szerda
Kapcsolat:
Hajdu Katalin, koordinátor
hajdu.katalin@nngyk.gov.hu

COSI
A gyermekek megfelelő tápláltsági állapota számos megbetegedés kockázatát csökkenti (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), javítja az iskolai és a fizikai teljesítményt, pozitívan hat a társas kapcsolatokra. Ugyanakkor Európa-szerte és Magyarországon is előfordul, hogy a gyermekek tápláltsági állapota nem kielégítő, túlsúly, elhízás vagy alultápláltság állapota áll fenn. A WHO Európai Regionális Irodája egy standardizált, az európai régióra kiterjedő gyerekkori elhízást monitorozó rendszert hozott létre (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI), melynek célja, hogy a gyermekkori elhízás trendjét az egyes országok összehasonlítható adatainak segítségével követni lehessen, illetve időszerű, valid és megbízható adatok álljanak rendelkezésre a 7 éves gyermekek tápláltsági állapotáról. Ezen kívül az érintett korosztály életmódtényezőinek, táplálkozási szokásainak és fizikai aktivitásának felmérését, az iskolák táplálkozás-egészségügyi környezetének felmérését is lehetővé teszi.
Bővebb információk a vizsgálatról: https://ogyei.gov.hu/cosi/