A kevésebb só használata fontos része az átfogó nátrium-csökkentési stratégiának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vérnyomás csökkentése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése céljából javasolja a nátriumbevitel 2 g/nap alá történő mérséklését és a konyhasóbevitel napi 5 grammban (kb. 1 teáskanálnyi só) való maximalizálását, a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát is beleszámolva. Ez a WHO részéről „erős ajánlás”, amelynek betartása szinte minden lakossági csoport és körülmény esetében bizonyosan jótékony hatású.

Ha valaki ételkészítésnél vagy étkezéskor sót használ, a WHO hagyományos konyhasó helyett a káliumot tartalmazó, csökkentett nátriumtartalmú só használatát javasolja.
Az ajánlás azonban csak egészséges felnőtteknek szól és nem terjed ki a várandós nőkre és gyermekekre, valamint a vesekárosodásban szenvedő vagy károsodott káliumkiválasztású személyekre. Ezen lakossági csoportok esetében ugyanis nem állt rendelkezésre elég tudományos bizonyíték, hogy a káliumot tartalmazó, csökkentett nátriumtartalmú sóhasználat előnyei felülmúlják a fogyasztásukkal járó esetleges kockázatokat.
A csökkentett nátriumtartalmú só használatára vonatkozó ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok értékelése alapján úgynevezett „feltételes ajánlás” is, ami azt jelenti, hogy a nemzeti szakpolitikába való beépítés előtt az adott nemzet egyedi adottságait is figyelembe kell venni (pl. helyi sófogyasztás mértéke, vesebetegek száma az adott országban).
Az ajánlás teljes szövege az alábbi helyről tölthető le: https://www.who.int/publications/i/item/9789240105591