Pro Dietetica Metabolica Díjban részesült Miháldy Kinga, a NNGYK munkatársa

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2023. november 10-11-én kerül megrendezésre a 8. Fehérvári Atherosclerosis Találkozó (FAT). 8., Súlyos bajaink címmel. A Magyar Atherosclerosis Társaság által szervezett rendezvényen ezúttal is az elhízás, a diszlipidémia, diabétesz, magas vérnyomás és az ezek következményeként fellépő érbetegségek kezelése volt a téma.

Különleges alkalom volt ez olyan szempontból, hogy ebben az évben volt 20 éves Magyar Atherosclerosis Társaság Dietetikai Szekciója és 10 éves a Pro Dietetica Metabolica Díj. A 2002 novemberében, Sopronban megrendezett Magyar Atherosclerosis Társaság Kongresszusán elhangzott dietetikai előadás után kezdte meg Salánki Péter a Dietetikai Szekció szervezését. Salánki Péter kitartó, odaadó példaértékű munkásságának köszönhető, hogy 2003. november 20-i megalakulása óta működik a Magyar Atherosclerosis Társaság Dietetikai Szekciója, 2010 óta önálló tudományos dietetikai szekció is megszervezésre kerül a Társaság kongresszusain, és 2013 óta minden évben átadásra kerül a Pro Dietetica Metabolica Díj.

A találkozón a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) két munkatársa is előadást tartott. Miháldy Kinga, dietetikus a NNGYK 2022-es OTÁP felmérése alapján a 60 év feletti magyar lakosság táplálkozási szokásaira, tápláltsági állapotára vonatkozó felmérési adatokat és az időskorúakra vonatkozó új, nemzeti táplálkozási ajánlást mutatta be. A merokanal.hu weboldalon elérhető ajánlást – az onkológiai betegségek mellett – a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését kiemelt szempontként kezelve dolgozták ki a szakemberek.

Zentai Andrea, főosztályvezető, NNGYK

Zentai Andrea, a Táplálkozástudományi Főosztály vezetője a 2022-es COSI felmérés eredményeit ismertetve hívta fel a figyelmet a felmérés vizsgálatát képező 6-9 éves korosztályt érintő, táplálkozással összefüggő kockázatokra és tett konkrét javaslatokat a gyermekkori elhízás prevalenciájának csökkentésére.

A Magyar Atherosclerosis Társaság Dietetikai Szekciójának jubileumára való tekintettel a Pro Dietetica Metabolica díjat idén két orvos és négy dietetikus, köztük Miháldy Kinga vehetette át. A díjazatottaknak ezúton is gratulálunk!