A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) egyik kiemelt feladatának tekinti korszerű táplálkozási ismeretek átadását, illetve a közétkeztetés minőségének javítását is. A Táplálkozástudományi Főosztály kiterjedt tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége és egy korszerű közétkeztetési rendelet kialakításában nyújtott szakmai segítsége mellett ezeket a célokat szolgálja az is, hogy az NNGKY Szabolcs utcai telephelyén olyan tankonyha került kialakításra, melyben dietetikusok és mesterszakács iránymutatása szerint készíthetnek az egészséges étrendbe illeszkedő ételeket a résztvevők.
Dr. Felkai Beáta, dr. Müller Cecília, dr. Takács Péter, dr. Surján Orsolya (Kép: NNGYK)
A jól felszerelt tankonyhát 2024. december 17-én, ünnepélyes keretek között, a hazai élelmezés- és táplálkozástudomány intézményes indulásának 75. évfordulójára emlékező NNGYK-konferenciát követően, Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkárral közösen, dr. Felkai Beáta, helyettes államtitkár és dr. Surján Orsolya, helyettes országos tisztifőorvos jelenlétében avatta fel.
„Egy ilyen létesítmény, egy ilyen szakmai műhely lehetőséget teremt arra, hogy továbbadjuk azt a szemléletmódot, azt a tudást, amelyben az egészséget, mint értéket definiáljuk.”
– fogalmazott beszédében Takács Péter.
Dr. Müller Cecília, dr. Takács Péter, dr. Felkai Beáta, Prohászka Béla (Kép: NNGYK)
A tankonyha képzéseinek elsődleges célcsoportjába a közétkeztetésben, egészségügyben, nevelési-oktatási intézményben, szociális ellátás keretében dolgozó szakemberek tartoznak, akik elméleti és gyakorlati tudásuk bővülésével és a dietetikusoktól és profi séftől szerzett ismeretek továbbadásával a lakosság egészségi állapotának javulásához járulhatnak hozzá. Emellett alkalmanként táplálkozás-egészségügyi szempontból kiemelten érzékeny lakossági csoportokkal is tervez foglalkozni az NNGYK.
A konyha átadását gondos tervezés és több próbafőzés előzte meg. 2024 őszén az NNGYK két alkalommal is tartott komplex, egynapos képzést egészségfejlesztési irodák munkatársai számára, melyek során elméleti és – tankonyhai főzést is magában foglaló – gyakorlati foglalkozásokra is sor került. Továbbá 3 alkalommal biztosított főzési alkalmakat nyugdíjasklubok tagjai számára.
Dr. Felkai Beáta, Prohászka Béla, dr. Müller Cecília, dr. Takács Péter (Kép: NNGYK)
A megnyitót követően a résztvevők Prohászka Béla, séf vezetésével – a halfogyasztás növelését ösztönzendő – harcsafilét és mandarinos salátát készítettek a tankonyhában és megkóstolhatták a séf ünnepekre ajánlott pohárkrémét is.
További információ a tankonyháról és munkatársairól itt érhető el.