Kenyérkérdés – táplálkozási tanácsok járvány idejére

Nem feltétlenül kell lemondanunk a friss kenyérről, pékárukról akkor sem, ha nincs lehetőségünk minden nap boltba menni.

Ha régóta tervezgettük, de nem volt rá elég időnk, most megpróbálkozhatunk a házi kenyér-, kifli-, zsemle-, bagettsütéssel. Használjunk teljes kiőrlésű lisztet, legalább fele-fele arányban, mert ettől rostban gazdagabb és egyben laktatóbb is lesz az ételünk. Ne pazaroljuk rossz receptre az alapanyagainkat és ne kockáztassunk egy esetleges kudarcot, ami hosszú időre eltántoríthat a sütéstől: csak ajánlott, kipróbált receptből dolgozzunk és tartsuk magunkat az előírásokhoz.

Kevesen gondolják, de a friss kenyeret (legyen akár házi, akár bolti) le is fagyaszthatjuk.

A kenyeret felhasználás előtt (tömegtől függően) 1-4 órával vegyük ki a mélyhűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten felolvadni. Ezután sütőben is átmelegíthetjük egy kicsit.

Egyes boltokban már kaphatók mélyhűtött félig sütött pékáruk is, melyek könnyen kezelhetők, sütőben vagy mikrohullámú sütőben gyorsan készre süthetők. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű változatokat.

Ne dobjuk ki a száraz kenyeret!

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére rosszul mérjük fel az igényeinket és túl sok kenyeret vásárolunk egyszerre. Ha időben észleljük a problémát, érdemes a frisskenyér-felesleget lefagyasztanunk.

De akkor sem kell kétségbe esnünk, ha a kenyerünk már száradásnak indult, mert így is sokféleképpen felhasználható:

  • készülhet belőle melegszendvics,
  • alkalmanként bundáskenyér (akár olaj nélkül, sütőben sütve, hogy a zsírtartalmat – így a kalóriabevitelünket – csökkentsük),
  • pirítós (ami kockákra vágva tartalmasabbá teszi a krémleveseket, cézársalátát, főzelékeket is),
  • bruscetta,
  • felhasználható desszertekhez (pl. kenyérpudinghoz, máglyarakáshoz),
  • fasírtokhoz, hústöltelékekhez is,
  • készülhet belőle zsemlemorzsa is.

További cikkek a témában itt.