Az E-vitamin funkciója a szervezetben
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin. Korábban E-vitamin alatt négy tokoferolt (α, β, γ, δ) és négy tokotrienolt (α, β, γ, δ) értettek, melyek különböző mértékű antioxidáns-aktivitással rendelkező vegyületek. Az élelmiszerek tokoferol- és tokotrienol-tartalmának α-tokoferol-ekvivalensekké történő átalakítására faktorokat használtak.
Az ajánlásokban legtöbbször E-vitamin alatt csak az α-tokoferolt értik. Az α-tokoferol az antioxidáns védelmi rendszer része. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az α-tokoferol védi a sejtmembrán foszfolipidjeiben és a plazma-lipoproteinekben található többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA) a peroxidációs károsodásoktól. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Az étrenddel bevitt α-tokoferol mintegy 75%-a szívódik fel, a hatékony felszívódáshoz zsiradék jelenlétére van szükség. A C-vitamin hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához. A máj kulcsszerepet játszik a tokoferolok és tokotrienolok metabolizmusában.
A szervezetben a legtöbb E-vitamin a zsírszövetben található. Az E-vitamin fő forrásai a növényi olajok, az olajos magvak, egyes zsíros húsú halak, a tojássárgája, és a teljes kiőrlésű cereáliák. A magasabb α-tokoferol-tartalmú zöldségek, gyümölcsök közé tartozik a zöld olívabogyó, az avokádó, a szeder, a kivi, a paradicsom és a spenót. A növényi olajok tokoferol-összetétele különböző, a napraforgó-, az olíva- és a repceolaj jó α-tokoferol-, míg a szójabab-, a kukorica- és a repceolaj jó γ- tokoferol-forrás. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, máj, tojás) E-vitamin-tartalma az állatok takarmányozásától is függ.
Elégtelen E-vitamin-bevitel
Egészséges egyéneknél tünetekkel járó α-tokoferol-hiány nem ismert. A neurológiai tünetekkel, ataxiával járó elsődleges α-tokoferol-hiányt egy génmutáció okozza. Másodlagos α-tokoferol-hiányt egyes májbetegségekben, súlyos alultápláltságban, zsírfelszívódási zavarokban és cisztás fibrózisban szenvedő pácienseknél figyeltek meg.
Túlzott E-vitamin-bevitel
Az E-vitamin kiválasztása elsősorban a székleten keresztül történik; egészséges felnőttek esetében mennyisége kb. 4-5 mg naponta.
Az EU SCF (Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság) felnőttek esetében legfeljebb 300 mg/nap mennyiségben határozta meg az összes forrásból származó E-vitamin-bevitelt.
Az E-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások
Ajánlás | Év | Ország | Korcsoport | Ajánlott mennyiség (mg/nap) – férfiak | Ajánlott mennyiség (mg/nap) – nők |
Hazai ajánlás | 2005 | Magyarország | 60+ | 15 | 15 |
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság | 2015 | – | 60+ | 13 (AI) | 11 (AI) |
Új nemzeti ajánlás | 2019 | Magyarország | 60+ | 13 | 11 |
1 A megfelelő bevitel (AI, adequate intake) egy étrendi ajánlás, amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükséglet kiszámítására. A megfelelő bevitel az átlagos tápanyagszint, ami a tipikus egészséges populáció napi fogyasztása esetén a populáció igényeinek megfelelőnek tekinthető.
Hazai bevitel
Az átlagos napi E-vitamin-bevitel (tokoferol-bevitel) 14,6 mg. A két nem között nincs szignifikáns különbség: a férfiak átlagos bevitele 15,5 mg/nap, míg a nőké 14,0 mg/nap. Az E-vitamin-bevitel túlnyomó része mind a két nemnél a zsiradékokból származik: férfiaknál 69%, nőknél 72%. A bevitelhez ezen kívül a zöldség- és főzelékfélék (férfiak 13%, nők 14%) és a gyümölcsök (férfiak 6%, nők 7%) járulnak hozzá.
Férfiak
Nők
Az E-vitamin beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti férfiak és nők táplálkozásában, OTÁP2009/2014
Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták
További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.
Hivatkozások
- EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2016. Scientific opinion on Dietary Reference Values for vitamin B6. EFSA Journal 2016;14(6):4485, 79 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4485
- Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002 2012 : Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002
- Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat (12th ed.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
- Télessy, I. (2017). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
- https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs
- Ministry of Health. (2013). Food and Nutrition Guidelines for Healthy Older People: A background paper. Wellington, New Zealand. http://www.health.govt.nz/publication/food-and-nutrition-guidelines-healthy-older-people-background-paper
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.
- Dietary Reference Intakes – Canada (2005). https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/healthy-eating/dietary-reference-intakes/tables/reference-values-elements-dietary-reference-intakes-tables-2005.html
- Tervise Arengu Instituut. (2008). Eakate inimeste toitumine ja kehaline aktiivsus
- A Bizottság 432/2012/EU rendelete (2012. május 16. ) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról
A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.