E-vitamin

Az E-vitamin funkciója a szervezetben

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin. Korábban E-vitamin alatt négy tokoferolt (α, β, γ, δ) és négy tokotrienolt (α, β, γ, δ) értettek, melyek különböző mértékű antioxidáns-aktivitással rendelkező vegyületek. Az élelmiszerek tokoferol- és tokotrienol-tartalmának α-tokoferol-ekvivalensekké történő átalakítására faktorokat használtak.

Az ajánlásokban legtöbbször E-vitamin alatt csak az α-tokoferolt értik. Az α-tokoferol az antioxidáns védelmi rendszer része.  Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az α-tokoferol védi a sejtmembrán foszfolipidjeiben és a plazma-lipoproteinekben található többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA) a peroxidációs károsodásoktól. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Az étrenddel bevitt α-tokoferol mintegy 75%-a szívódik fel, a hatékony felszívódáshoz zsiradék jelenlétére van szükség. A C-vitamin hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához. A máj kulcsszerepet játszik a tokoferolok és tokotrienolok metabolizmusában.

A szervezetben a legtöbb E-vitamin a zsírszövetben található. Az E-vitamin fő forrásai a növényi olajok, az olajos magvak, egyes zsíros húsú halak, a tojássárgája, és a teljes kiőrlésű cereáliák. A magasabb α-tokoferol-tartalmú zöldségek, gyümölcsök közé tartozik a zöld olívabogyó, az avokádó, a szeder, a kivi, a paradicsom és a spenót. A növényi olajok tokoferol-összetétele különböző, a napraforgó-, az olíva- és a repceolaj jó α-tokoferol-, míg a szójabab-, a kukorica- és a repceolaj jó γ- tokoferol-forrás. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, máj, tojás) E-vitamin-tartalma az állatok takarmányozásától is függ.

Elégtelen E-vitamin-bevitel

Egészséges egyéneknél tünetekkel járó α-tokoferol-hiány nem ismert. A neurológiai tünetekkel, ataxiával járó elsődleges α-tokoferol-hiányt egy génmutáció okozza.  Másodlagos α-tokoferol-hiányt egyes májbetegségekben, súlyos alultápláltságban, zsírfelszívódási zavarokban és cisztás fibrózisban szenvedő pácienseknél figyeltek meg.

Túlzott E-vitamin-bevitel

Az E-vitamin kiválasztása elsősorban a székleten keresztül történik; egészséges felnőttek esetében mennyisége kb. 4-5 mg naponta.

Az EU SCF (Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság) felnőttek esetében legfeljebb 300 mg/nap mennyiségben határozta meg az összes forrásból származó E-vitamin-bevitelt.

Az E-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások

AjánlásÉvOrszágKorcsoportAjánlott mennyiség (mg/nap) – férfiak Ajánlott mennyiség (mg/nap) – nők
Hazai ajánlás2005Magyarország60+1515
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság2015 60+ 13 (AI) 11 (AI)
Új nemzeti ajánlás2019Magyarország 60+ 1311

1 A megfelelő bevitel (AI, adequate intake) egy étrendi ajánlás, amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükséglet kiszámítására. A megfelelő bevitel az átlagos tápanyagszint, ami a tipikus egészséges populáció napi fogyasztása esetén a populáció igényeinek megfelelőnek tekinthető.

Hazai bevitel

Az átlagos napi E-vitamin-bevitel (tokoferol-bevitel) 14,6 mg. A két nem között nincs szignifikáns különbség: a férfiak átlagos bevitele 15,5 mg/nap, míg a nőké 14,0 mg/nap. Az E-vitamin-bevitel túlnyomó része mind a két nemnél a zsiradékokból származik: férfiaknál 69%, nőknél 72%. A bevitelhez ezen kívül a zöldség- és főzelékfélék (férfiak 13%, nők 14%) és a gyümölcsök (férfiak 6%, nők 7%) járulnak hozzá.

Férfiak


Nők

Az E-vitamin beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti férfiak és nők táplálkozásában, OTÁP2009/2014

Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták

További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.

Hivatkozások

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.