10 élelmiszerbiztonsági tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A gondosan megtervezett nyaralást már egy enyhébb ételmérgezés is megkeserítheti, de ha nem vagyunk elég elővigyázatosak (különösen egzotikus nyaralások alkalmával), annak súlyosab következménye is lehet. Az alábbi tanácsok betartásával a gyomorrontás nagyobb eséllyel kerülhető el.

 1. Mosd meg gyakran a kezed szappannal és ivásra alkalmas vízzel. Ha ez nem lehetséges, használj legalább kézfertőtlenítő szert.
 2. Távolítsd el a szennyeződéseket a palackokról, dobozokról mielőtt fogyasztanál belőlük.
 3. Légy óvatos a csapvízzel! Ha nem biztonságos, vásárolj inkább palackos vizet.
 4. Csak biztonsággal fogyasztható vizet használj jégkocka készítésre, zöldség-, gyümölcsmosásra, ételkészítéshez és még a fogmosáshoz is! Nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó salátát ne egyél, ha nem vagy biztos abban, hogy fogyasztásra alkalmas vízzel mosták le az összetevőit.
  Tipp: Ha teheted, vigyél magaddal vízforralót vagy vízfertőtlenítő szert.
 5. Nyers, pasztörizálatlan tejet, tejterméket ne fogyassz!
 6. Kerüld az olyan – egyébként hűtendő – ételeket, melyeket több órán keresztül szobahőmérsékleten tároltak. (Ilyen körülmények között ugyanis a baktériumok gyorsabban szaporodnak.) A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek szintén veszélyesek lehetnek, ezért ezek fogyasztását is kerüld.
 7. Kizárólag olyan meleg ételeket fogyassz, melyeket alaposan megfőztek, átsütöttek és forrón tálalnak. Az ilyen ételek általában biztonsággal fogyaszthatók.
 8. Kerüld a nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételeket. Csak teljesen sült vagy főtt tojás fogyasztása ajánlott (a rántotta is rizikós lehet).
 9. Csak megbízható helyről származó, ismert eredetű ételeket, fagylaltot/jégkrémet egyél.
 10. Halat, rákot, kagylót és egyéb – magas víztartalmuk miatt – könnyen romló tenger gyümölcseit csak akkor fogyassz, ha megbizonyosodtál arról, hogy biztonságos forrásból származnak és a higiéniai elvárásoknak megfelelően készültek. Nyers kagylót ne fogyassz! Tájékozódj a hivatalos helyi információszolgáltatóknál arról, esetlegesen milyen mérgező anyagokat (biotoxinokat) tartalmazó halakat kell elkerülnöd.

Jártunkban-keltünkben olykor elfeledkezünk a megfelelő folyadékbevitelről. Mindig legyen nálad biztonságos ivóvíz és igyál vizet folyamatosan, felkeléstől, lefekvésig, a – külső hőmérséklet, ürítés, egészségi állapot által meghatározott – aktuális vízveszteségtől függően.

Élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkért látogass el a NÉBIH oldalára!