A hozzáadott- és szabadcukor-bevitel legyen a lehető legkevesebb

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye az étrendi bevitelből származó cukrok megengedhető (tolerálható) felső beviteli szintjére vonatkozóan.

Kijelenthető, hogy a szabad cukrokból és ezen belül a hozzáadott cukorból származó cukorbevitelnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, ami összhangban is van a jelenlegi táplálkozási ajánlásokkal. A tudományos bizonyítékok azonban nem tették lehetővé a szakértők számára, hogy meghatározzák az étrendből származó cukrok bevitelének tolerálható felső szintjét* (ami a vizsgálat eredeti célja volt).

*UL szint: az a maximális mennyiség, ami a napi rendszeres bevitel mellett hosszú távon biztonsággal fogyasztható (nem fejt ki kedvezőtlen vagy ártalmas hatást).

Forrásként felhasználva: https://www.efsa.europa.eu/en/infographics/sugar-consumption-and-health-problems

Étrendünk különböző típusú cukrokat tartalmaz, amelyek lehetnek természetesen előforduló vagy hozzáadott cukrok. A „hozzáadott cukrok” finomított cukrok, amelyeket a gyártók, a szakácsok vagy a fogyasztók adnak hozzá az élelmiszerekhez/ételekhez. A „szabad cukrok” közé tartoznak a hozzáadott cukrok, valamint azok, amelyek természetes módon fordulnak elő a mézben, a szirupokban, gyümölcs- és zöldséglevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban. Az „összcukor” az étrendben jelen lévő összes cukor, beleértve a gyümölcsben, zöldségben, tejben és egyes tejtermékekben természetesen előforduló cukrokat is.

Ugyanakkor viszont az EFSA vizsgálata rendkívül széleskörű volt, több mint 30 000 publikációra terjedt ki. Számos új kutatási területet és adathiányt azonosítottak, melyek a jövőben közelebb vihetnek az étrendből származó cukorbevitel biztonságos felső határának megállapításához. Továbbá sikerült megerősíteni a kapcsolatot a cukorfogyasztás és a fogszuvasodás, valamint- különböző bizonyossággal – a cukros üdítők, gyümölcslevek-, és nektárok, valamint számos anyagcsere betegség (pl. elhízás, 2-es típusú cukorbetegség nem alkoholos zsírmáj) között.

Az EFSA tudományos véleménye itt érhető el.