Az élelmiszermaradék és -hulladék témaköre – sor került a közétkeztetési munkacsoport 8. ülésére

A képhez tartozó alt jellemző üres; kozetk_mcs-1024x226.jpg a fájlnév

2022. március 10-én sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának szervezésében a közétkeztetési munkacsoport nyolcadik online ülése. A közétkeztetésben dolgozó szakembereket, így élelmezésvezetőket, dietetikusokat, szakácsokat, valamint a további érdeklődő szakembereket is megszólítva, jelen alkalom az élelmiszermaradék és -hulladékok témakörében zajlott. Az eseményen közel 100 szakember gyűlt össze, akiknek ezúton is köszönjük megtisztelő részvételüket.

Az OGYÉI képviseletében Miháldy Kinga, az Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztály dietetikusa, mint moderátor köszöntötte a résztvevőket az ülésen.

Az első előadást Dr. Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kockázatmegelőzési és Oktatási Osztályának vezetője tartotta az élelmiszerhulladékok keletkezésének okairól, valamint annak megelőzési lehetőségeiről. Bemutatója során számos statisztikai adattal alátámasztva bizonyította a témakör fontosságát és a vonatkozó, megoldásra váró problémákat, melyekre mihamarabb a gyakorlatban is megvalósítható megoldási javaslatokat szükséges kidolgozni.

Ezt követően Pénzes Andrea, az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (ÉLOSZ) elnöke az élelmiszermaradékok- és hulladékok kezeléséről tartott tartalmas előadást. Fontos hangsúlyt kapott bemutatójában az élelmiszerpazarlás megelőzésének, továbbá az élelmiszertakarékosság megvalósításának helyes gyakorlata is, mely témakörök napjainkban egyre nagyobb figyelmet igényelnek.

Az ülést hatékony kerekasztal beszélgetés zárta. A résztvevő szakemberek kérdéseire a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) által delegált koordináló bizottsági tagok adtak válaszokat.

Az OGYÉI ezúton is várja az érdeklődők jelentkezését a következő, kilencedik alkalommal megtartandó közétkeztetési munkacsoport ülésre, április 7-én, melynek témája a „Rövid Ellátási Lánc és helyi termékek a közétkeztetésben” lesz.

Ezen a linken jelentkezhet a közétkeztetési munkacsoportokba, hogy minden tartalomról és soron következő alkalomról értesítést kapjon.
https://online-kerdoiv.com/index/v/h/kozetkeztetes2022
Regisztráció: folyamatos