A halételek fogyasztása kiválóan beilleszthető az egészséges táplálkozásba, kedvező tápanyag összetételük hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ahhoz azonban, hogy kedveljük a halételeket, jelentős mértékben hozzájárul, ha ismerjük az ehető halfajok széles körét.
A halakat több szempont szerint is csoportosíthatjuk, például:
származási helyük szerint:
- édesvízi halak (pl. ponty, harcsa, busa, csuka, keszeg, kecsege, fogassüllő)
- tengeri halak (pl. hering, szardínia, makréla, tőkehal, tonhal, lepényhal, tengeri süllő)
- vándorló halak (pl. lazac, tok, viza), melyek csak édes vízben képesek a szaporodásra, ezért felúsznak a folyókba, itt élnek egy kis ideig, majd visszatérnek a tengerbe
táplálkozási módjuk szerint:
- békés halak (pl. ponty, keszeg, kárász, busa, garda, amur)
- ragadozó halak (pl. fogas, balin, törpeharcsa, csuka, pisztráng)
belső vázuk szerint:
- csontos halak, melyek belső váza elcsontosodott (pl. ponty, csuka, busa, keszeg)
- vértes halak, melyek bőrén pikkely helyett csontlemezek (vértek) képződnek (pl. tok, viza, kecsege)
halhús színe szerint:
- fehér húsú hal (pl. pisztráng, harcsa, fogassüllő, nyelvhal, angolna, tőkehal, csuka)
- barna húsú hal (pl. ponty, busa, amur, tonhal, makréla, hering)
halhús zsírtartalma szerint:
- sovány (pl. amur, fehér busa, süllő, keszeg, fogas, tőkehal, lepényhal)
- zsíros (pl. ponty, harcsa, lazac, angolna, tonhal, makréla, hering)
halhús szálkássága szerint:
- szálkás húsú halak (pl. ponty, keszeg, kárász, busa, balin, amur, csuka)
- szálkamentes húsú halak (pl. harcsa, kecsege, viza, lazac, makréla, tonhal, pisztráng, menyhal, angolna, süllő)
Kisgyermekeket először mindenképpen a szálkamentes halakból készült ételekkel kínáljuk.
A kecsegének például egyáltalán nincsen szálkája, viszont húsa igen markáns ízű, ezért a gyermekek nem biztos, hogy szívesen megeszik. Ellenben kiváló választás például az afrikai harcsa, melynek az íze kevésbé karakteres, ezért gyermekek körében is kedvelt. Elkészíthetőségének csak a kreativitásunk szabhat határt, hiszen kiváló sütve, roston sütve, grillezve, párolva, gőzölve, főzve egyaránt, és mindenféle fűszerezés jól illik hozzá.
Különösen válogatós gyermekek esetén bevált ötlet, ha például egy vagdalt elkészítése során a felhasznált csirke- vagy pulykahúst fele mennyiségben afrikai harcsa filével helyettesítjük. Hasonlóan járhatunk el a különféle rakott és csőben sült ételek esetén, ahol a hagyományos receptúrában szereplő hús mennyiségének egy részét halra cseréljük ki. Az elkészült ételekben így sem ízében, sem illatában nem kiérezhető a hal, szívesen fogyasztják kisebbek és nagyobbak egyaránt.