A halételek fogyasztása kiválóan beilleszthető az egészséges táplálkozásba, kedvező tápanyag összetételük hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ahhoz azonban, hogy kedveljük a halételeket, jelentős mértékben hozzájárul, ha ismerjük az ehető halfajok széles körét.
![](https://merokanal.hu/wp-content/uploads/2017/06/shutterstock_276921758.jpg)
A halakat több szempont szerint is csoportosíthatjuk, például:
származási helyük szerint:
- édesvízi halak (pl. ponty, harcsa, busa, csuka, keszeg, kecsege, fogassüllő)
- tengeri halak (pl. hering, szardínia, makréla, tőkehal, tonhal, lepényhal, tengeri süllő)
- vándorló halak (pl. lazac, tok, viza), melyek csak édes vízben képesek a szaporodásra, ezért felúsznak a folyókba, itt élnek egy kis ideig, majd visszatérnek a tengerbe
táplálkozási módjuk szerint:
- békés halak (pl. ponty, keszeg, kárász, busa, garda, amur)
- ragadozó halak (pl. fogas, balin, törpeharcsa, csuka, pisztráng)
belső vázuk szerint:
- csontos halak, melyek belső váza elcsontosodott (pl. ponty, csuka, busa, keszeg)
- vértes halak, melyek bőrén pikkely helyett csontlemezek (vértek) képződnek (pl. tok, viza, kecsege)
halhús színe szerint:
- fehér húsú hal (pl. pisztráng, harcsa, fogassüllő, nyelvhal, angolna, tőkehal, csuka)
- barna húsú hal (pl. ponty, busa, amur, tonhal, makréla, hering)
halhús zsírtartalma szerint:
- sovány (pl. amur, fehér busa, süllő, keszeg, fogas, tőkehal, lepényhal)
- zsíros (pl. ponty, harcsa, lazac, angolna, tonhal, makréla, hering)
halhús szálkássága szerint:
- szálkás húsú halak (pl. ponty, keszeg, kárász, busa, balin, amur, csuka)
- szálkamentes húsú halak (pl. harcsa, kecsege, viza, lazac, makréla, tonhal, pisztráng, menyhal, angolna, süllő)
Kisgyermekeket először mindenképpen a szálkamentes halakból készült ételekkel kínáljuk.
A kecsegének például egyáltalán nincsen szálkája, viszont húsa igen markáns ízű, ezért a gyermekek nem biztos, hogy szívesen megeszik. Ellenben kiváló választás például az afrikai harcsa, melynek az íze kevésbé karakteres, ezért gyermekek körében is kedvelt. Elkészíthetőségének csak a kreativitásunk szabhat határt, hiszen kiváló sütve, roston sütve, grillezve, párolva, gőzölve, főzve egyaránt, és mindenféle fűszerezés jól illik hozzá.
![](https://merokanal.hu/wp-content/uploads/2017/05/gyerek_hal-1024x768.jpg)
Különösen válogatós gyermekek esetén bevált ötlet, ha például egy vagdalt elkészítése során a felhasznált csirke- vagy pulykahúst fele mennyiségben afrikai harcsa filével helyettesítjük. Hasonlóan járhatunk el a különféle rakott és csőben sült ételek esetén, ahol a hagyományos receptúrában szereplő hús mennyiségének egy részét halra cseréljük ki. Az elkészült ételekben így sem ízében, sem illatában nem kiérezhető a hal, szívesen fogyasztják kisebbek és nagyobbak egyaránt.