2024. december 17-én Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár, dr. Felkai Beáta, helyettes államtitkár és dr. Surján Orsolya, helyettes tisztifőorvos felavatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) új tankonyháját.
Az átadót követően a résztvevők Prohászka Béla, mesterszakács vezetésével egy ünnepi menüt is elkészítettek a konyhában.
Ezekkel a nagy sikert aratott receptekkel szeretnénk kellemes ünnepeket kívánni minden követőnknek!
Zöldfűszeres harcsaderék, mandarinsalátával – ünnepi recept
Hozzávalók (4 adaghoz)
A halhoz:
- 560 g harcsafilé
- friss zsálya
- friss citromos kakukkfű
- friss rozmaring
- só
- étolaj
A mandarinsalátához:
- 3 db mandarin
- 40 g mazsola
- 80 g madársaláta
- 80 g római saláta
- 80 g fodros saláta
- 4 db hónapos retek
- 8-10 db koktélparadicsom
- 2 dl narancslé
- 1 db citrom
- 2 ek. olívaolaj
- 40 g napraforgómag/tökmag
- só, bors ízlés szerint
- A harcsafilét szeleteljük, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
- A szeletelt harcsafilét ízesítjük, az aprított zöldfűszerekkel fűszerezzük.
- A halat lefóliázva a hűtőben pihentetjük. Amíg pihen, a mandarint megpucoljuk, gerezdekre szedjük és a fehér részeket eltávolítjuk.
- A mazsolát megmossuk, narancslében áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
- A salátát megmossuk, a hónapos retket és a paradicsomot cikkekre vágjuk. Hozzákeverjük az előkészített mandaringerezdekhez.
- Citromléből, olívaolajból a tetszőleges fűszerekkel saláta öntetet készítünk. A salátára öntjük. A kész salátát tálalásig hűtőben pihentetjük.
- Serpenyőben kevés étolajat felhevítünk, majd belehelyezzük a zöldfűszerekkel pácolt harcsaszeleteket és készre sütjük.
- Sütés után pihentetjük, majd a mandarinsalátával együtt tálaljuk.
1 adagban
318 kcal • fehérje: 27,6 g • zsír: 12,9 g • telített zsírsavak: 2,5 g • szénhidrát: 21,9 g • cukor: 18,6 g • só: 1,8 g
Allergének
hal; nyomokban: földimogyoró, diófélék, szezámmag
Adventi pohárkrém – ünnepi recept
Hozzávalók (10 adaghoz)
- 1 l tej (2,8%-os)
- 1 csomag (100 g) vaníliapuding-por (melegen elkészíthető)
- 100 g akácméz
- 200 g egész dióbél
- 200 g natúr mézeskalács (mézes puszedli)
- 500 g kristálycukor
- 1 csokor friss menta/citromfű
- 10 ml rumaroma
- 50 g teavaj
- A tej 2/3 részét felforraljuk, 1/3 -részét kikeverjük a pudingporral és a kristálycukorral valamint a rumaromával, és hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez.
- Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
- A poharat hideg vízzel kiöblítjük.
- A mézeskalácsot összeaprítjuk, a pohár aljába helyezzük. Belehelyezünk a pudingot. Hagyjuk kihűlni.
- A dióbelet aprítjuk. Felolvasztott vajban az aprított diót megfuttatjuk. Ráöntjük az akácmézet.
- Kihűtjük, majd a pudingok tetejére helyezzük.
- Citromfűvel vagy mentával díszítjük.
1 adagban
395 kcal • fehérje: 8,7 g • zsír: 19,2 g • telített zsírsavak: 6,6 g • szénhidrát: 46 g • cukor: 37,5 g • só: 0,2 g
Allergének
glutén, tojás, földimogyoró, tej, diófélék; nyomokban: szezámmag