Nagy érdeklődés övezte az NNGYK megújult közétkeztetési minősítésről szóló ülését

2025. október 16-án tartotta meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a közétkeztetés munkacsoport őszi félévének első, egyben a 2021-es indulás óta immár 33. online ülését. A szakmai ismeretek elmélyítését, naprakész információk megosztását, tapasztalatok cseréjét, szakmai kapcsolatok erősítését célzó fórum iránti érdeklődés mit sem csökkent!

A Megújult közétkeztetési minősítés című ülést ezúttal is Zentai Andrea, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében arra biztatta a jelenlévőket, hogy jelöljenek kollégákat az NNGYK aktuális pályázatára, amelynek célja a közétkeztetésben dolgozó szakemberek elismerése. 

További információk a „Keressük Magyarország legkedveltebb
közétkeztetésben dolgozó szakembereit” című pályázatról itt érhetők el:
merokanal.hu/palyazat2025.

A munkacsoport-ülés első felszólalója, Belláné Apostol Mária, az NNGYK Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője, „Táplálkozás-egészségügyi hatósági ellenőrzés kiemelt kérdései – az ellenőrzések tapasztalatai” címmel tartott előadást. Bemutatta a népegészségügyi hatóság felépítését és működését, majd ismertette a 2018–2024 közötti ellenőrzések eredményeit és tapasztalatait. A minősítések eredményeinek országos átlaga 78%, 390 minősítés kiváló eredménnyel zárult. Bemutatta továbbá a 2024-ben középiskolák körében lezajlott, a diétás étkeztetés biztosítására is kitérő felmérés eredményeit.

Ezt követően Doroginé Török Andrea, a Táplálkozástudományi Főosztály dietetikusa ismertette részletesen a megújult táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszert, amely elősegíti az országos szintű, egységes ellenőrzési gyakorlat megvalósítását, valamint támogatja az intézmények önellenőrzési tevékenységét. Kiemelte, hogy a közétkeztetés minősége nemcsak egészségügyi, hanem közbeszerzési szempontból is kiemelt jelentőségű. A 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet értelmében a táplálkozás-egészségügyi előírások betartását minden ajánlatkérőnek vizsgálnia kell, és a szolgáltatók minősítési eredményeinek százalékos átlaga az ajánlatok elbírálásának egyik fontos szempontja. Bemutatta az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelet által módosított 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet újdonságait is, amelyek új irányokat és frissített szabályozást hoztak a közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi minősítésében. Ennek megfelelően módosításra került a minősítést támogató Excel-táblázat és a hozzá tartozó Felhasználói Kézikönyv, amelyek segítséget nyújtanak a pontos és egységes értékeléshez.

Dolgos Judit Ágnes, a Táplálkozástudományi Főosztály dietetikusa előadásában a diétás étkeztetés biztosításának feltételeiről szóló módszertani levélhez kapcsolódó ellenőrző listát mutatta be, kiemelve, hogy a dokumentum célja az abban foglalt előírások gyakorlati megvalósításának támogatása és egységes ellenőrzésének elősegítése. Az ellenőrző lista nemcsak a hatóság munkáját segíti, hanem hasznos iránymutatásként szolgál a közétkeztetők számára is, lehetővé téve számukra annak értékelését, hogy az általuk biztosított diétás étkeztetés megfelel-e a módszertani levélben rögzített követelményeknek. Emellett ismertette a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége által összegyűjtött, a közétkeztetők körében felmerült kérdéseket, valamint az ezekre adott, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Dietetika Tagozata, a Dietetika Országos Szakfelügyelője, valamint az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, Humán Táplálkozás Tagozata egyetértésében megfogalmazott válaszokat.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a megújult minősítő rendszer
és a felhasználói kézikönyv, valamint a diétás étkeztetés ellenőrzési listája
és a kapcsolódó kérdések a 34. közétkeztetési munkacsoporti ülésen
részletesebben kerülnek majd bemutatásra.

Az eseményre az érdeklődők ezen a linken tudnak jelentkezni:
https://online-kerdoiv.com/index/q/h/f3cec26ba16cecca28bd05b22d644b6b

A programot Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke zárta „Dietetikusok a közétkeztetésben” című előadásával. Kiemelte, hogy Magyarországon a dietetikai tevékenység szabályozása jól meghatározott, a fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés esetén az élelmezésvezetőnek dietetikus szakképesítéssel kell rendelkeznie, és diétás étrendet és diétás étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet. Rámutatott, hogy bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a közétkeztetésben dolgozó dietetikusok számáról, a szolgáltatási igények határozzák meg a foglalkoztatásuk formáját, gyakran vállalkozói konstrukcióban, több intézmény számára dolgoznak. A dietetikusok feladatköre és felelőssége több szinten jelenik meg: főállásban teljes körű szakmai felelősséggel, míg vállalkozóként korlátozottabb, jellemzően étlaptervezésre és konzultációkra szorítkozó szerepben. Szűcs Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy részletes, pontos szerződések megkötése elengedhetetlen, mivel ezek biztosítják a szakmai együttműködés stabil alapját.

Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.